vaker vegetarisch eten
Duurzaam leven Eleni  

Vaker vegetarisch eten? Haal dan deze kookboeken in huis!

Vaker vegetarische maaltijden eten is dé manier om liever te zijn voor het milieu. Vind je het nog moeilijk om een gerecht zonder vlees op tafel te zetten? Haal dan de kookboeken van Yotam Ottolenghi in huis. Deze Israëlisch-Britse kok heeft ontzettend veel kookboeken geschreven met groenten in de hoofdrol. Lees snel verder voor onze favorieten!

Steeds meer mensen eten tegenwoordig vegetarisch of veganistisch. Ook als je het moeilijk vindt om áltijd vlees te laten staan, help je het milieu door in ieder geval een paar dagen in de week vegetarisch te eten. Met de verscheidenheid aan vlees- en zuivelvervangers in de supermarkt wordt het ons al een stuk makkelijker gemaakt dan, pak ‘m beet, tien jaar geleden. Niet zo’n fan van vleesvervangers? Ga dan gewoon voor een maaltijd waarin groenten centraal staan. Dit is helemaal niet saai, kijk maar naar de heerlijke gerechten van Ottolenghi! Dit zijn onze favoriete kookboeken van de Israëlisch-Britse kok.

Meer tips om rustig af te bouwen naar een vegetarische leefstijl lees je hier

Meer dan genoeg inspiratie

Dat groenten niet saai zijn, bewijst Ottolenghi met zijn scala aan kookboeken. Hij heeft immers genoeg inspiratie gekregen om maar liefst 9 kookboeken te schrijven met groenten in de hoofdrol. Dit zijn de kookboeken van Ottolenghi op een rijtje:

  • Ottolenghi: Het kookboek(2008)
  • Plenty (2010)
  • Jerusalem (2012)
  • Plenty More (2014)
  • Nopi (2015)
  • Sweet (2017)
  • Simpel (2018)
  • Koken met Kanjers (2019, in opdracht van de Nationale Postcode Loterij)
  • Flavour (2020)

Wist je dat vegetarisch eten ook hartstikke goed is voor je lichaam? Lees er hier alles over!

Plenty more

Plenty was het kookboek waarmee zijn intense populariteit begon. Dit kookboek vulde een gat in de markt. Niet zomaar een vegetarisch kookboek, maar écht een ode aan groenten. Heerlijke gerechten bomvol smaken, verrassende kruiden en verse ingrediënten. In 2014 deed hij dit succes nog eens dunnetjes over met zijn vierde kookboek Plenty More. Maar liefst 120 nieuwe, inspirerende gerechten om elke dag een feestje te maken. Met dit kookboek tik je met gemak een paar vleesvrije dagen per week aan! 

Plenty more – nog meer groente om heel lekker te koken

Sweet

Ottolenghi wordt geprezen in de kookwereld voor zijn smaakvolle gerechten en veel van zijn signaturen zijn al overgenomen door thuiskoks en professionele koks. Denk bijvoorbeeld aan zijn gebruik van granaatappelpitten in hartige gerechten. Inmiddels is dat bijna niet meer weg te denken uit salades en andere heerlijke maaltijden. Maar wist je ook dat ottelengi zijn carrière is begonnen als pâtissier? In zijn zesde kookboek Sweet staan heerlijke, zoete gerechten om je vingers bij af te likken. Natuurlijk staan verse vruchten in de schijnwerpers!

Sweet – Desserts from London’s Ottolenghi [a Baking Book]

Simple

Ben je niet zo’n gedreven thuiskok? In Simple, het zevende kookboek van Ottolenghi, staat eenvoud centraal. Vergis je niet, het blijft een boek van Ottelenghi. Dat betekent dat ook deze simpele gerechten smaakexplosies zijn. Denk aan avocadoboter op toast met tomatensalsa en burrata met gegrilde druiven en basilicum. Hou je het liever Simple? Kies dan voor dit fantastische kookboek van Ottolenghi. Aanrader!

Simpel

Flavour

Ben je al een echte Ottelenghi fanaat? Dan is dit kookboek een goede aanwinst voor jou. Hierin staan 100 gerechten die iets meer vaardigheid en een goed gevuld kruidenkastje nodig hebben. Als je een beginnende thuiskok bent, kan je beter eerst het boek Simple uitproberen. Wedden dat je alsnog uitkomt bij het meest recente kookboek van Ottelenghi? Flavour staat namelijk weer boordevol smaakvolle gerechten waarmee je elk etentje tot een hoger niveau weet te tillen. Extra leuk aan dit kookboek is dat er niet alleen recepten in staan, maar ook uitleg over smaakcombinaties. Zo word jij zelf nog een expert in verrassende combinaties. Met dit boek zul je een stukje vlees op je bord echt niet meer missen!

Flavour – Heel veel groenten, nog meer smaak

Welk kookboek past het beste bij jou? Wij raden aan om te beginnen bij Simple en vanuit daar verschillende boeken van Ottelenghi te proberen. Eén ding is namelijk zeker, zijn gerechten zullen je niet vervelen. En daarmee vegetarisch eten ook niet. Moeder Natuur zal je dankbaar zijn!

Op een rijtje