voordelen van een vegetarisch dieet
Duurzaam leven Rogier  

De vijf grootste voordelen van een vegetarisch dieet

Nu een duurzame manier van leven erg wordt gepromoot, hoor je vaak stemmen om meer mensen aan te sporen om vegetarisch te gaan eten. Zo beweren wetenschappers dat vegetarisch goed voor de gezondheid is. Daarnaast is stoppen met vlees eten ook beter voor het milieu. Maar wat zijn de andere voordelen van een vegetarisch dieet?

1. Het verbetert je humeur

Heb je wel eens last van stemmingswisselingen? Dan hebben we goed nieuws, want de kans bestaat dat dit komt omdat je vlees eet. In dierlijke producten vind je immers arachidonzuur wat volgens onderzoek een invloed zou hebben op stemmingswisselingen. Dus vindt je partner dat je te veel last hebt van stemmingswisselingen, dan kan je beter beginnen met vegetarisch eten. 

2. Je leeft langer

Hoewel er heel wat factoren zijn die bepalen of je langer zal leven is beginnen met vegetarisch eten er eentje van. Hoe meer fruit en groenten je eet, hoe minder chemische stoffen er zich opbouwen in je lichaam. En dus hoe langer je leeft. 

3. Lagere cholesterol

Cholesterol komt voornamelijk van dierlijke producten, dus kunnen we stellen dat een vegetarisch dieet cholesterol-vrij is. Hoewel je lichaam nood heeft aan cholesterol hoeven vegetariërs niet te vrezen. Het lichaam maakt zelf voldoende cholesterol aan uit je vegetarisch dieet, dus stoppen met vlees eten kan echt geen kwaad. 

4. Dierenwelzijn

We hebben het tot nog toe voornamelijk gehad over het feit dat vegetarisch goed voor de gezondheid is, maar stoppen met vlees eten heeft ook nog andere voordelen. Zo red je door het beperken van je vleesconsumptie ook meer dieren. Minder dieren op je bord staat immers gelijk aan minder dieren die worden geslacht. Ook als dierenvriend kan je dus maar beter stoppen met vlees eten.

5. Je bespaart er geld mee

Als je gezondheid of dierenwelzijn niet voldoen als voordelen van een vegetarisch dieet, dan hebben we er nog eentje over die zeker kan tellen. Vegetarisch eten betekent ook goedkoper eten. Wie vaak naar de supermarkt gaat, zal immers merken dat groenten en fruit niet zoveel kosten. De grootste bedragen van je winkelkar gaan immers naar vlees zoals rund, lam, vis of kip.