Duurzaam leven Rogier  

Twee dagen per week geen vlees

Veel mensen willen minder vlees eten. Vlees eten we in Nederland dagelijks te veel. Het is niet goed voor ons en niet goed voor dieren en niet goed voor de aarde. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om flexitariër te worden. Minder vlees eten is een bewuste keuze voor een groeiend aantal mensen.

Hoeveel vlees heb je dagelijks nodig?

Er zijn veel vegetariërs die een hoge leeftijd bereiken. Onderzoeken tonen aan dat het aannemelijk is dat te veel vlees eten ongezond is. Je hebt wel elke dag 50 tot 100 gram eiwitten nodig. Die eiwitten kun je uit vlees halen, maar dat hoeft niet. Er zijn veel voedingsmiddelen die eiwitten bevatten, zoals zuivel en peulvruchten bijvoorbeeld. Je hoeft dus helemaal niet elke dag vlees te eten.

Twee dagen per week geen vlees uit land of water

Als je besluit om twee dagen per week geen vlees te eten, betekent het dat je geen dieren eet. Dus ook geen vis. Plan de dagen waarop je geen vlees eet. Zo kun je bewust vegetarische keuzes maken. Kies voor op brood bijvoorbeeld voor kaas met falafel, een lekkere notenpasta of een tomaat met ui. Ook koken is eenvoudig zonder vlees of vis. Er bestaan veel vegetarische recepten. Ook vleesvervangers zoals groenteburgers, peulvruchten, bepaalde eetbare wieren, noten, tofoe of tempé zijn gemakkelijk te verkrijgen en bevatten prima voedingsstoffen.

Waarom moeten we de vleesconsumptie verminderen?

In de geschiedenis van de aarde hebben dieren nog nooit zo massaal geleden als tegenwoordig in de bio-industrie. Dit is een direct gevolg van overbevolking en onze buitensporige vleesconsumptie. De enige manier om het leed te verminderen is door de vleesconsumptie te verminderen. Ook voor het milieu is het eten van veel vlees desastreus. Runderen (en varkens) veroorzaken veel mest en hebben veel water nodig om te groeien. Voordat een dier geslacht in de supermarkt ligt, wordt het milieu vervuilt door transport en voedselproductie, CO2 uitstoot en mest, enzovoorts. Daarnaast hebben al die dieren een slecht en kort leven. Wie ooit een filmpje heeft gezien van varkens in een slachthuis, eet nooit meer varkensvlees.

Verandering als je minder vlees eet

Mensen eten jaarlijks gemiddeld 45% meer vlees dan ze aan eiwitten nodig hebben. We moeten de vleesconsumptie verminderen tegen dierenleed en voor het milieu. Als iedereen blijvend flexitariër wordt, zullen milieuproblemen kleiner worden. De verandering als je minder vlees eet, kun je ook merken omdat je wat kunt afvallen als je gezonde vegetarische keuzes maakt. De verandering als je minder vlees eet, maakt verschil voor jezelf, voor de dieren en zelfs voor de toekomst van volgende generaties. Doen dus!