Flexitariër
Duurzaam leven Marco  

Flexitarier; wat is het en hoe pak je het aan?

Minder vlees eten of stoppen met vlees eten: we denken er wellicht allemaal over na en dat is heel goed. Het milieu, dierenwelzijn, je gezondheid, duurzaamheid; er zijn vele redenen om vaker te kiezen voor een vegetarische maaltijd. En daarin heb je tegenwoordig meer keus dan alleen een bak sla of een vegaburger. De flexitariër (of semi-vegetariër) eet meer dagen per week geen vlees.

Flexitariër word je voor een beter milieu, voor jou en je kinderen

De vleesindustrie is de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot. Bovendien moeten al deze miljoenen dieren die we jaarlijks vetmesten, gevoerd worden. Hoe? Met soja! Er worden ontelbare bossen gekapt om sojaplantages aan te kunnen leggen – alleen al voor slachtdierenvoer. Dat is de wereld op zijn kop natuurlijk. Het is dus een groot misverstand dat al die sojaplantages er voor de vegetariërs zijn: die zijn er indirect voor de vleeseters. We moeten zuinig zijn op het milieu, toch? Dan is stoppen met vlees eten oplossing nummer één. Er zijn tegenwoordig ook genoeg alternatieven voor vlees.

Wanpraktijken in de bio-industrie

Voordat jouw stukje vlees op je bord ligt, gaat daar een heel drama aan vooraf. Google maar, je komt gruwelijke beelden tegen. Daarnaast bevordert het houden van te veel dieren in een kleine ruimte (de verspreiding van) allerlei ziektes: MKZ, vogelgriep, BSE. De vleeseter draagt daaraan bij door elke keer weer vlees te kopen.

Vlees is niet zo goed voor je

Minder vlees eten: je lichaam zal er blij mee zijn. Vroeger was vlees een traktatie, maar de bio-industrie heeft die vraag vergroot door via massale productie goedkoop vlees aan de man te brengen. Een mensenlichaam heeft geen of in ieder geval weinig vlees nodig. Denk ook eens na over alle ongezonde troep die ze in jouw zalmmoot, biefstuk of kipfilet stoppen.

Vegetarisch eten is booming!

Denk nou niet dat je alleen nog maar op een rauwe wortel mag kauwen. Er zijn zo veel mogelijkheden voor een heerlijke vlees- en visloze maaltijd. De beste keukens ter wereld (de Italiaanse, de Indiase en de Thaise bijvoorbeeld) kennen traditiegetrouw veel vegetarische opties: simpelweg omdat er vroeger weinig vlees beschikbaar was. Jij als flexitariër zult gegarandeerd genieten!