vegetariër worden
Duurzaam leven 6tlpzd  

Wil je vegetariër worden? Tips om rustig aan af te bouwen naar een vegetarische leefstijl

Voordelen van vegetarisch worden

Het aantal vegetariërs in Nederland groeit al jarenlang. Steeds meer mensen willen vegetariër worden. Er zijn verschillende motieven waarom een groeiend aantal Nederlanders vegetarisch worden wil. De voordelen van vegetarische leefstijl zijn namelijk significant. Minder vlees eten is gezonder voor het lichaam. Maar ook is vegetarisch worden goed voor het milieu, omdat het de intensieve bio-industrie tegengaat en daarmee de milieuvervuiling. Een derde belangrijke motief waarom mensen vegetariër worden, is het feit dat je hiermee geld uitspaart. Vlees is namelijk erg duur. En ten slotte zijn er tegenwoordig goede vleesvervangers op de markt, die qua smaak en voedingswaarden niet of nauwelijks onderdoen voor echt vlees. Voordelen in overvloed dus! Misschien denk je nu ook: ik wil vegetariër worden. Maar hoe word je op een gezonde en verantwoorde manier vegetariër. De tips voor vegetarisch eten die hieronder staan, helpen je om op een slimme en goede manier vegetariër te worden.

Zorg voor een geleidelijke overgang

Een van de belangrijkste tips voor vegetarisch eten is om de overgang naar niet-vleeseter rustig en geleidelijk op te pakken. Wie kiest om vegetariër te worden, moet namelijk rekening houden met het feit dat een vegetarische levenswijze van alles met je lichaam doet en dat daarom een geleidelijke aanpak het verstandigste is. Door geleidelijk het vleesgebruik af te bouwen, is de overgang naar de staat van ik wil vegetariër worden niet zo schokkend. Bouw het vleesgebruik bijvoorbeeld af door om de vier weken één dag extra zonder vlees te eten. Op die manier bouw je binnen een half jaar jouw vleesconsumptie af.

Maak duidelijk dat je vegetarisch bent

Naast de voordelen van voordelen van vegetarische leefstijl, zijn er ook enkele nadelen. Een nadeel is met name het feit dat je veel vragen krijgt als je hebt bekendgemaakt ik wil vegetariër worden. Schrik hier niet voor terug, maar vertel juist zoveel mogelijk mensen dat je de keuze hebt gemaakt voor vegetariër worden. Dan kunnen anderen tijdig rekening met jouw eetwensen houden! Zo maak je het jezelf uiteindelijk gemakkelijker op feestjes en etentjes buitenshuis!

Er komt steeds meer vegetarisch voedsel beschikbaar

Een van de grote voordelen van vegetarische leefstijl is dat er de afgelopen jaren veel mee vegetarisch eten beschikbaar is gekomen in supermarkten en speciaalzaken. Dit maakt het voor vegetariërs steeds gemakkelijker om lekker te kunnen eten zonder vlees. Houd dit gegevens in je achterhoofd als je plannen hebt om af te bouwen richting volledig vegetarisch eten.