maak een insectenhotel
Tuinieren Rogier  

Help insecten een handje met een zelfgemaakt insectenhotel

Wist je dat insecten super belangrijk zijn voor het ecosysteem? Insecten zorgen bijvoorbeeld voor de afbraak van dode planten, de bestuiving van bloemen en de verspreiding van zaadjes. Daarnaast worden insecten gegeten door grotere dieren, zoals egels en vogels. Daarom is het heel belangrijk om gastvrij te zijn naar deze beestjes. Bijvoorbeeld met dit zelfgemaakte insectenhotel. Lees snel verder, want wij leggen je uit hoe je er een maakt!

insectenhotel bouwen

Insecten zijn eigenlijk het middenniveau van elk ecosysteem. Op het moment dat het slecht gaat met de insecten, gaat het slecht met het hele ecosysteem. Daarnaast hebben insecten ook een belangrijke rol voor het behoud van jouw tuin, want ze elkaar op waardoor de schadelijke insecten op een natuurlijk manier bestreden worden. Wilde bijen, zoals de maskerbij, behangersbij, metselbij en honingbij, zijn bijvoorbeeld gek op het bestuiven van bloemen, planten en fruitbomen én eten graag bladluizen en schadelijke larfjes op. Daarom is het belangrijk om gastvrij te zijn naar deze kleine beestjes. Help de natuur een handje met een zelfgemaakt insectenhotel van een oude baksteen. Met dit handige stappenplan heb jij er in een mum van tijd eentje gemaakt! 

Dit heb je nodig

Dit insectenhotel maak je in een paar minuten. Een leuke klusje en het ziet er ook nog eens leuk uit! Dit heb je nodig voor het insectenhotel:

  • Een (holle) baksteen
  • Een accuboormachine en steenboortje
  • Een plug en schroefhaak
  • bamboe, riet, stro, takjes of vlier
  • Eventueel stengels van bramen, frambozen, wilde rozen of distels
insectenhotel

Zo maak je een insectenhotel in 5 stappen

  • Stap 1: Zoek een holle baksteen of boor zelf een aantal gaatjes in een (oude) baksteen. 
  • Stap 2: Boor met een accuboormachine en steenboortje een gat aan de korte zijde van de bovenkant van de baksteen en stop een plug in het gat.
  • Stap 3: Draai een schroefhaak in de plug.
  • Stap 4: Vul de gaten met bovengenoemde vulling. 
  • Stap 5: Hang het insectenhotel met een stuk touw op een rustig, zonnig plekje met de ingang op het zuiden. Zorg dat het droog en uit de wind hangt, het liefst 1 tot 3 meter boven de grond.
insectenhotel maken

Onderhouden & beschermen 

Houdt de gasten b(l)ij door jouw insectenhotel goed te onderhouden. Dit doe je niet door het schoon te maken, want er kunnen nog eitjes of insecten in zitten. Af en toe een spinnenweb weghalen is genoeg schoonmaak. Zorg verder dat het insectenhotel goed gevuld blijft met de bamboe, riet, stro, takjes of vlier. Zorg daarnaast dat je het insectenhotel beschermd tegen ongewenste gasten als vogels door de voorkant af te schermen met gaas. 

De bijen en andere insecten zullen je super dankbaar zijn voor hun nieuwe onderkomen! Daarnaast creëer je ook nog meer bloemen in je tuin en staat zo’n insectenhotel ook nog eens heel leuk!