Duurzaam bouwen Rogier  

Bouwen met leem en stro

Wanneer je een eigen huis gaat bouwen heb je als het goed is veel vrijheid om zelf te kiezen wat voor materiaal je gebruikt. In deze tijd waarin vooral de nadruk ligt op duurzaam en milieuvriendelijk bouwen zijn er verschillende opties. Zo kan je tegenwoordig ook terugvallen op oude reeds beproefde materialen zoals leem en stro. En nee, dan moet je niet denken aan de oude lemen hutjes met daken van stro, zoals die eeuwen geleden gebouwd werden, maar goede en moderne woningen waarin dit materiaal verwerkt is. Het belangrijkste van bouwen met leem en stro is, dat je huis duurzaam is en nagenoeg geheel verwerkbaar door de natuur, als de woning ooit weer eens afgebroken moet worden.

Voordelen van leem

Hoewel het bouwen met leem in de westerse wereld al lang achter ons lag, woont nog steeds een groot deel van de wereldbevolking in huizen van leem. Door de behoeft aan milieuvriendelijk bouwen keert het nu bij ons ook weer terug en komen we erachter dat leem enkele erg goede eigenschappen heeft. Het begint al bij het begin. Leem is biologisch en het kost weinig energie om het te winnen. Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens de productie van leem. Wanneer leem bijvoorbeeld als stucwerk voor een woning dient, dan heb je een zeer goede warmte- en vochtregulering in huis. Het teveel aan vocht in de woning wordt door het leem opgenomen en wanneer de lucht in huis te droog is, kan leem zorgen voor een betere vochtbalans. Ook neemt leem hitte op, dus op hete zomerdagen heb je het nooit te heet in je woning. Daarnaast zorgt leem bij koud weer juist voor een hele goede isolatie.

Voordelen van stro

Ook stro is zeer duurzaam om in de bouw te gebruiken. Het is een 100% natuurlijk en afbreekbaar materiaal. Tijdens de productie stoot het geen schadelijke stoffen uit en stro is gemakkelijk weer terug te planten. Ook met stro kan je een ideaal binnenklimaat creëren, zowel tijdens de winter als de zomer. Dit komt omdat de strobalen die je in de binnenmuren gebruikt volledig ademen. De isolatiewaarde van stro komt overeen met isolatiemateriaal zoals steenwol, alleen is stro veel milieuvriendelijker en kan stro gemakkelijker lucht doorlaten. Daarnaast heeft stro ook nog de eigenschap van een uitstekende geluidswering.

Een huis bouwen met leem en stro

Als je je huis helemaal zelf wilt bouwen met leem en stro is het zelfs mogelijk om van te voren een cursus te volgen hoe je de strobalen moet gebruiken. Wanneer je deze cursus hebt gevolgd ben je een volleerd ‘strohuisbouwer’ en kan je gaan beginnen met je huis. Het voordeel is ook dat stro een lekker licht materiaal is, dus het verwerken van stro hoeft geen enorm zware fysieke klus te zijn.

Zorg dat je de fundering van het huis wel laat zetten door experts. Wanneer de fundering staat, dan is het in principe mogelijk om zelf alles te doen, al kun je bijvoorbeeld de skeletbouw ook door een bouwbedrijf laten doen. Nadat de fundering gereed is, moet dus eerst de structuur van het huis door middel van een skeletbouw geplaatst worden. Meestal is deze skeletbouw van hout. Nu kan jij beginnen om de muren, dak en vloeren te bedekken met strobalen. Je kunt gewoon de balen op elkaar stapelen en zorg dat het lekker strak tegen elkaar ligt. Nadat dit gereed is kan je beginnen met de buitenkant. Dit kan baksteen zijn, maar ook traskalk is een milieuvriendelijke oplossing. De binnenkant kan je dan gaan bepleisteren met leem. Houdt er rekening mee dat dit nog best wel een klus is, maar je hebt uiteindelijk wel een volledig ecologische woning.