Duurzaam leven Tuinieren 6tlpzd  

Vijf tips voor een duurzame tuin

Mensen zijn steeds bewuster qua levensstijl. We proberen om het milieu te denken, eten minder vlees en doen concessies binnenhuis. Ook als is het maar iets kleins, alles helpt. Ook in de tuin zijn er legio mogelijkheden om te verduurzamen. 

1. Lok dieren

Voor het bodemleven van je tuin zijn insecten erg goed. Zet daarom veel planten in je tuin. Naast dat het mooi is komen er insecten op af. Nu wil je natuurlijk niet dat de insecten al je planten op gaan eten, daarom is het verstandig om eveneens vogels naar je tuin te lokken. Zorg ervoor dat alles in balans is en dat je geen chemische middelen hoeft te kopen. 

2. Kies lokale planten

Kies niet zomaar planten voor je tuin. Wanneer je gaat voor lokale, inheemse planten zijn die vaak beter bestand tegen het plaatselijke weer dan exoten. Je hoeft niet extra te bemesten of water te geven in bepaalde omstandigheden. De planten zijn gewend aan de Nederlandse natuur. Op Internet is diverse informatie te vinden waar je kunt zien wat perfecte planten zijn voor jouw regio. 

3. Regenwater

Het voorjaar en de zomer is de laatste jaren erg droog in Nederland. Om te voorkomen dat je de tuin moet besproeien met drinkwater is het handig om een regenton aan te schaffen. Zet deze op een plek met veel schaduw, zo voorkom je dat er algen in de ton groeien. Een regenton is duurzaam en bovendien bespaart het geld. Ideaal, want zo kan je toch nog die Calvin Klein tas kopen. 

4. Energie besparen

Nog een tip om geld te besparen is om niet alle klussen in de tuin uit te voeren met een elektrisch apparaat. Een heg kun je knippen met een heggenschaar. Heb je maar een postzegel gras? Gebruik dan een handgrasmaaier. Bovendien zijn deze opties beter voor je conditie. 

5. Materialen

Bij de aanschaf van een nieuwe Ted Baker tas of laptop dames let je er misschien wel op of het gemaakt is van duurzame materialen, maar dat principe geldt ook voor de tuin. Plaats bijvoorbeeld een haag als beschutting en wil je iets bestraten? Neem dan tweedehands tegels. Wil je toch liever een houten schutting let er dan op dat je hout kiest met een FSC-keurmerk. Qua verlichting kan je het beste gebruik maken van ledlampen of Solar verlichting.