duurzame verbouwing
Duurzaam bouwen Marco  

3 ideeën voor een duurzame verbouwing

Duurzaam is vandaag de dag het toverwoord in de wereld van het verbouwen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Het klimaat is voor veel mensen erg belangrijk, maar ook voor je portemonnee is een duurzame woning aan te raden. Denk aan de lagere energie- en gasrekeningen die je krijgt bij een duurzame woning. In dit artikel zetten we wat ideeën op een rijtje voor een duurzame verbouwing. Daardoor kan jij het klimaat en je portemonnee een beetje helpen en misschien wel gelukkiger worden.

Houd de warmte binnen

Misschien wel de belangrijkste verbouwing die we iedereen kunnen aanraden is het isoleren van je woning. Het isoleren van je woning is vaak betrekkelijk goedkoop en biedt veel winst voor de duurzaamheid van je woning. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat bij slecht geïsoleerde woning de warmte letterlijk uit je woning drijft. Deze warmte moet natuurlijk weer worden aangevuld door een kachel, wat weer energie kost. Als deze warmte nooit hoeft te worden aangevuld in de eerste plaats, dan is dat mooi meegenomen.

Er zijn een heleboel manieren om je woning te isoleren en veel kanten. Over het algemeen zal er weinig warmte uit de onderkant van je woning stromen. Aan de ene kant stijgt warme lucht nou eenmaal op, maar meestal heb je aan de onderzijde van je woning goede isolatie door de grond of de woning onder die van jou. Dus we kijken vooral naar boven en de zijkanten. Google bijvoorbeeld eens naar dakopbouw Den Haag of dakopbouw Amsterdam als je wilt weten wat voor dakopbouw er mogelijk is in jouw stad.

Laat een dakopbouw plaatsen

Een dakopbouw laten plaatsen is een erg goede manier om je huis van bovenaf te isoleren. Doordat er een extra verdieping op je huis staat, neemt deze verdieping alle opstijgende warmte op. Daarnaast is het heel makkelijk en vrij goedkoop om de rest van je dak te laten isoleren als je een dakopbouw laat plaatsen. Dan heb je dus een mooie nieuwe verdieping op je huis die je kan gebruiken als woonruimte en ook nog eens een duurzamer huis. 

Kijk naar mogelijkheden voor dubbel glas en kit kieren dicht

Door je muren, maar vooral door deuren en ramen kan veel warmte ontsnappen. Dubbel glas helpt al heel veel, maar het is ook belangrijk om te kijken naar de kitranden van en sluitingen van ramen en deuren. Het is vaak door dit soort kieren dat de meeste warmte ontsnapt. Laat eens iemand langskomen om te kijken naar je huis. Er zijn genoeg experts die maar al te graag op bezoek komen om te bekijken op welke punten je huis duurzamer kan worden. In sommige gevallen doen ze dit zelfs gratis. En als je dan toch je woning aan het verduurzamen bent, kijk dan ook eens naar de mogelijkheden voor vloerverwarming

Er zijn dus heel veel mogelijkheden om je huis te verduurzamen en we adviseren je vooral om zelf wat onderzoek uit te voeren. Identificeer bijvoorbeeld welke plekken in je huis tochtig zijn.