Maak je woning duurzamer
Duurzaam bouwen Duurzaam leven Duurzaam wonen 6tlpzd  

Maak je woning duurzamer met onderstaande tips

Als je je huis duurzamer maakt, lever je een bijdrage aan het verbeteren van het milieu. Maar dat is niet alles. Duurzaamheid van een huis kan de kosten verlagen, door energie, water en onderhoud aan systemen en apparaten te besparen. Daarnaast creëer je een gezondere omgeving voor jezelf, je gezin en eventuele huisdieren.

Wat is een duurzame woning?

Een duurzaam huis is een efficiënt huis dat is gebouwd op een manier die hulpbronnen respecteert, energie- en waterverbruik optimaliseert en langer meegaat door materialen van hoge kwaliteit te gebruiken. Duurzame huizen maken gebruik van hoogwaardige materialen met een lage impact en zijn efficiënt in productie, verzending en installatie. Bovendien, omdat hoogwaardige materialen en systemen minder snel kapot gaan en langer meegaan, verspillen ze minder.

Nieuw huis of aanpassen bestaande woning?

De keuze tussen het bouwen van een duurzaam huis of het aanpassen van je huidige huis is niet eenvoudig. Het bouwen van nieuwe constructies brengt kosten met zich mee, ook voor het milieu. Aan de andere kant bevatten nieuwe gebouwen de nieuwste technologieën en systemen die het milieu op lange termijn ten goede komen.

Overweeg passief zongebruik

Passief zongebruik, gebruikt energie uit zonlicht om woonruimtes te verwarmen en te koelen. Het maakt geen gebruik van mechanische of elektrische apparatuur en is gebaseerd op bouwmaterialen die de straling van de zon reflecteren, absorberen of doorgeven. Binnenruimtes zijn ontworpen om de beweging van de door de zon verwarmde lucht te vergemakkelijken zonder het gebruik van ventilatoren. De resultaten kunnen de hoeveelheid energie verminderen die wordt gebruikt om je huis te verwarmen en te koelen.

Installeer hoogwaardige ramen

Hoogwaardige ramen maken een enorm verschil. Ramen zijn namelijk verantwoordelijk voor 50% of meer van de verloren energie. Nieuwe technologieën zijn onder meer dubbele beglazing, speciale coatings, niet-geleidende frame materialen en hoogwaardige, luchtdichte constructie. Het vervangen van ramen resulteert in een betere energie-efficiëntie, minder vervaging van uw bezittingen en stillere kamers. 

Investeer in energiezuinige apparaten voor in je huis

Apparaten zijn de echte energieverbruikers in je huis. Bekijk ze dan ook tweeledig: de aankoopprijs en de exploitatiekosten. Wanneer je de meest energiezuinige opties koopt, verlaag je de tweede prijs drastisch. Apparaten in huis die de meeste energie gebruiken zijn: koelkasten, vaatwassers, fornuizen / ovens, airconditioners, wasdrogers en waterkokers

Installeer een druppelirrigatiesysteem

Om je tuin gezond en groen te houden, draait het niet alleen om het uiterlijk. Vegetatie kan je huis koeler houden, als windscherm dienen en bijdragen aan schonere lucht. Druppelirrigatie is een goed alternatief om de tuin gezond te houden. Zij gebruiken zwaartekracht om water aan planten te leveren en richten het direct op de wortels waar het nodig is. Je bespaart niet alleen elektriciteit door het elimineren van pompen, maar minimaliseert ook verspilling door verdamping.

Installeer een koel dak

Een koel dak is een dak dat de warmte van de zon weerkaatst in plaats van deze in op te nemen. Het effect op je elektriciteitsrekening door je airco kan enorm zijn, in positieve zin..

Onderzoek opties voor hernieuwbare energie bij je energieleverancier

Hernieuwbare energie wordt opgewekt uit natuurlijke hulpbronnen zoals zon, wind en water. Ontdek hoe energieleveranciers een voortrekkersrol spelen bij het aanbieden van duurzame opties aan klanten om aan de energiebehoeften te voldoen. Binnen de duurzaamheid vindt snelle innovatie plaats op het gebied van woningbouw, thuis systemen, apparaten en verlichting. Duurzaamheid Experts kunnen een energieaudit uitvoeren om je advies te geven over eenvoudige oplossingen en de nieuwste technologieën.

Eenvoudige oplossingen om je huidige woning duurzamer te maken

Een volledige renovatie van je huis om deze duurzaam te maken, kan veel geld kosten. Het vervangen van vensters kost duizenden euro’s en hoewel het de moeite waard is om te doen, kun je ook deze eenvoudigere, goedkope verbeteringen toepassen om je huis duurzaam te maken:

Maak uw deuren en ramen tochtvrij

Het vervangen van lekkende tochtstrippen en het gebruik van schuimtape om scheuren te bedekken, kan tocht elimineren, wat altijd onnodige kosten met zich meebrengt.

Investeer in gordijnen of jaloezieën

Raamdecoraties zoals lamellen of gordijnen kunnen de isolatiewaarde aan ramen verbeteren door zonne-energie terug te reflecteren en tocht te verminderen.

Evalueer de isolatie van je huis opnieuw

Een professional kan je advies geven over eenvoudige verbeteringen, zoals schuiminjectie, ingeblazen zolderisolatie en andere opties voor het isoleren van muren, vloeren en plafonds die bijdragen aan de energie-efficiëntie van je huis.

Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen wekken elektriciteit op die je kunt gebruiken om je huis van stroom te voorzien. Door te kiezen voor energiebronnen zoals zonne-energie, kunnen klanten hun huis van stroom voorzien met een schone energiebron die minder koolstof uitstoot dan fossiele brandstoffen.

Installeer een waterfilter dat microplastics verwijdert

Door een filter aan je wasmachine toe te voegen, zorg je ervoor dat je geen microplastics toevoegt aan het milieu. Je kunt ook het kraanwater dat je huis binnenkomt filteren om microplastics uit je drinkwater te houden.

Vervang tl-lampen door led- of spaarlampen

Led lampen bieden een langere levensduur, een grotere energie-efficiëntie en minder giftige metalen en zijn daardoor de overstap meer dan waard. Er zijn allerlei mogelijkheden zoals tl led, led filament, led spots en led strips.

Maak het filter van je wasdroger schoon

Een vuile filter is een gevaar met betrekking tot brand en een verspilling van energie. Maak het regelmatig schoon voor drogere kleding en een lager energieverbruik.

Maak een compostbak met keukenresten

Composteren houdt afval van stortplaatsen en creëert een voedingsrijk additief voor je tuin. Zelf compost maken is helemaal niet moeilijk.

Plant een energiezuinige tuin

Een energiezuinige tuin minimaliseert het waterverbruik. Verzamel daarom regenwater om te gebruiken voor eerder genoemde druppelirrigatie.

Gebruik slimme stekkerdozen

Gebruik deze in plaats van gewone stekkerdozen om energie te besparen. Deze stekkerdozen schakelen de stroom uit wanneer het in stand-by staat en slaan aan wanneer een aangesloten apparaat gebruikt wordt.

Gebruik koud water bij het wassen van uw kleding.

Zeer efficiënte wasmachines en moderne wasmiddelen zorgen ervoor dat je kleding schoon blijft zonder dat je daarvoor warm water nodig hebt. Je kleding zal er langer als nieuw uitzien.

Je kunt je huis duurzaam maken – of u nu een nieuwe koopt of je huidige woning verbetert – met enkele snelle veranderingen en doordachte investeringen. Duurzaamheid voor thuis betaalt zich terug in energiebesparing en comfort.