Duurzame energie 6tlpzd  

Verschillende soorten zonnepanelen

Wil jij binnenkort zonnepanelen kopen? Verdiep je dan eerst eens in welke verschillende soorten zonnepanelen er allemaal zijn. Natuurlijk is de uiteindelijk keuze voor de panelen afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur, budget en wensen, maar ook het soort zonnepaneel is erg belangrijk.

Vier verschillende soorten

De verschillende soorten zonnepanelen zijn opgedeeld in de verschillende materialen waar de panelen van gemaakt zijn. Door de verschillende materialen ontstaan er vier verschillende soorten namelijk : polykristallijn, monokristallijn, glas-glas en amorf panelen. Al deze vier soorten zonnepanelen zijn fotovoltaïsch. De polykristallijn en de monokristallijn panelen worden gemaakt van silicium. Daarnaast heb je de amorf silicium, wat ook wel dunne film wordt genoemd, zonnepanelen. Glas-glas is de nieuwste soorten onder de zonnepanelen. Het paneel ligt hierbij tussen twee glaslagen. In de volgende alinea’s worden de verschillende soorten verder uitgelegd.

Polykristallijn zonnepaneel

Polykristallijn zonnepanelen zijn panelen waar zonnecellen in zitten die bestaan uit een aantal grove kristallen. Deze panelen zijn voordelig geprijsd en leveren een relatief hoog rendement op. Deze panelen zijn een zeer goede keuze als u voldoende ruimte heeft op uw dak, omdat de panelen goedkoper in aanschaf een stuk goedkoper zijn dan de monokristallijn panelen.

Monokristallijn zonnepaneel

De zonnecellen in deze panelen bestaan slechts uit één kristal. Monokristallijn zonnepanelen hebben een hoger rendement dan de eerder genoemde Polykristallijn zonnepanelen, maar zijn hierdoor ook een stuk duurder in aanschaf. Wil jij dus zonnepanelen kopen met een maximaal rendement, dan zijn monokristallijn zonnepanelen de beste keuze.

Amorf zonnepaneel

Deze zonnepanelen bevatten, in tegenstelling tot de vorige 2 soorten, geen kristallen. In deze panelen wordt amorf silicium gebruikt, waardoor ze heel goed te buigen zijn. Deze zonnepanelen leveren het minste rendement op van de vier soorten, maar de prijs van de panelen is dan ook een stuk lager. Als je op zoek bent naar panelen voor op jouw dak, dan zijn deze panelen minder geschikt. Amorf zonnepanelen worden vooral gebruik op bijvoorbeeld boten en bussen.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn de allernieuwste soort panelen. Deze panelen hebben een langere levensduur ten opzichte van de andere drie soorten. Bovendien gaan deze panelen langer mee waardoor je langer kunt genieten van het hoge rendement. De glas-glas zonnepanelen gaan dus langer mee, maar zijn ook weer een stuk duurder dan de andere drie soorten doordat de technologie nog heel nieuw is. Wil je dus meer opbrengst op de lange termijn en speelt geld hierbij geen rol? Dan zijn deze panelen perfect voor jou!