Duurzaam leven Tuinieren Zelfvoorzienend Marco  

Zelf compost maken

Zelf compost maken

Ben jij iemand die gezond leeft en altijd verse groenten eet? Of nog beter: ben jij iemand die zelf groenten kweekt? Dan zou het een beetje gek zijn dat je enerzijds je keukenafval meegeeft met de wekelijkse vuilnisophaling, en anderzijds zakken teelaarde aankoopt. Dit kun je eenvoudig combineren. Compost maken is helemaal niet moeilijk. Waarom zou je zelf geen composthoop maken? Wij geven jou alvast een paar tips om te starten met compost maken.

Een DIY compostbak kopen of zelf een composthoop maken?

Er zijn handige compostbakken te koop in de handel. Deze zijn wel netjes, maar zijn vaak uit plastic gemaakt. Een dergelijke DIY compostbak is niet altijd ideaal als het om verluchting van je compost gaat. Zelf een composthoop maken is nog veel leuker. Je kunt op verschillende manieren een composthoop maken. De ouderwetse manier waarbij je al je keukenafval in de tuin op een stapel gooit is natuurlijk het eenvoudigste. Maar dit is niet altijd de meest efficiënte manier van compost maken, en het staat bovendien ook nog slordig.

composthoop maken

Een mooie composthoop maken

Je kunt zelf een composthoop maken met bijvoorbeeld steigerhout. Als je voldoende plaats hebt in je tuin, maak dan een compostbak met twee of drie compartimenten. Heb je weinig plaats, dan lukt het wel met een compostbak met slechts een vak. Maak per vak een bak met een oppervlakte van 1m x 1m. Sla hiervoor palen in de grond met een hoogte van eveneens 1m. Tussen de palen maak je een gleuf in de grond voor je eerste plank. Bekleed nu de buitenkanten van de bak met planken. Laat de planken niet met elkaar aansluiten, maar voorzie verluchtingsgaten. Zijkanten en achterkanten bekleed je tot boven toe, de voorkant kun je bovenaan voor een gedeelte openlaten. Zo kun je beter je compost omroeren. Maak onderaan een toegang zodat je daar je verteerde compost kunt uitscheppen. Bekleed de binnenkant van de bak met grofmazig gaas. Je compostbak is klaar!

Hoe ga je composteren?

Leg onderaan op de bodem grove takjes. Zo ben je al zeker dat je onderaan goede verluchting hebt. Vul nu geleidelijk aan je compostbak op met keukenafval, bladeren en andere composteerbare zaken. Zelfs krantenpapier of oude vodden (natuurlijke materialen!) mogen er af en toe bij. Belangrijk is dat je op regelmatige basis de hoop omroert met een stok. Of, in geval je meerdere vakken hebt, schep je de compost van het ene naar het andere vak. Zo krijg je nog meer verluchting. Als het niet goed vlot, kun je bijenwas toevoegen. Dit warmt je composthoop op en bevordert de vertering. Na ongeveer een jaar heb je mooie compost! Veel plezier met het kweken van je eigen groenten!