recepten-voor-kliekjesdag
Duurzaam leven Hergebruik in huis Eleni  

Heerlijk recept voor kliekjesdag: Groente Frittata

Voedselverspilling is niet meer van deze tijd, daar zijn ze we het (hopelijk) allemaal mee eens. Er zijn een hoop manieren om voedselverspilling te voorkomen en één daarvan is zo nu en dan een kliekjesdag plannen. Een recept bedenken waarin je jouw kliekjes kwijt is niet zo moeilijk. Heb je groenten over? Wat dacht je van deze overheerlijke frittata!

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks gemiddeld 34 kilo eten weg. Jij natuurlijk niet, daar willen we jou niet van beschuldigen. Maar misschien blijft er toch zo nu en dan een vergeten groente achter in jouw koelkast? In deze groente frittata kun je ze allemaal kwijt!

Dit kun je doen om voedselverspilling te voorkomen

Het is belangrijk dat we allemaal ons best doen om duurzamer te leven en voedselverspilling drastisch te verminderen. Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, bijvoorbeeld met deze kleine aanpassingen:

  • Bewaar het eten op de juiste plek, binnen of buiten de koelkast 
  • Koop niet te veel onder het mom ‘je kan het maar vast in huis hebben’
  • Gooi oud fruit in een smoothie of bak bijvoorbeeld een bananenbrood
  • Maak gebruik van je vriezer om de houdbaarheidsdatum te verlengen
  • Bedenk regelmatig gerechten rondom jouw kliekjes

Met dat laatste kunnen wij helpen. Lees snel verder voor het recept van onze heerlijke groente frittata!

Dit heb je nodig 

Het voordeel van dit recept is dat het snel en makkelijk te bereiden is en je niet veel ingrediënten nodig hebt. De meeste ingrediënten zul je al in huis hebben en dat is natuurlijk precies het idee. Daarnaast kan je het recept ook aanpassen naar smaak, door bijvoorbeeld andere groenten of kruiden te gebruiken. Een extra bonus is dat gerecht ook nog eens hartstikke gezond is én heel smakelijk. Daar kun je mee aankomen!

Voor 4 personen heb je nodig:

  • kopje (plantaardige) melk
  • courgette of andere groenten naar keuze
  • 1 el olijfolie 
  • 8 grote eieren 
  • half kopje basilicum
  • bosje peterselie
  • grote lente-ui

Zo maak je het 

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dit gerecht heb je in een handomdraai op tafel gezet. Ideaal wanneer je niet zo veel zin hebt om te koken, veel haast hebt of onverwachts bezoek over de vloer krijgt. Dit smakelijke gerecht is dus perfect om jouw gezin voor te schotelen op een luie dag én je bent lief voor het milieu door jouw kliekjes op te maken. Zo maak je het: 

  1. Verwarm de oven op 160 °C. 
  2. Snijd alle groenten en kruiden fijn en mix deze samen in een ovenschaal. Let hierbij op of je gebruik maakt van groenten die een korte of langere baktijd nodig hebben. Deze kan je eerlijk of later toevoegen.
  3. Klop de eieren met de (plantaardige) melk en breng op smaak met peper, zout en eventueel chilipeper. Giet het mengsel vervolgens gelijkmatig over de groentemix in de ovenschaal. Besprinkel tot slot nog met een beetje olijfolie en eventueel peper en zout. 
  4. Schuif de ovenschaal in de voorverwarmde over en bak de frittata ongeveer 20 minuten op 160 °C tot het ei helemaal gestold is. 
  5. Smakelijk!

Geen oven in huis? Geen paniek!

Geen oven in huis, maar wil je toch dit heerlijke recept maken? Geen zorgen, je kan dit recept gelukkig op verschillende manieren bereiden. Zo kan je het bijvoorbeeld bereiden in een heteluchtfriteuse. Dit werkt precies hetzelfde, maar houd er rekening mee dat deze over het algemeen wat kleiner zijn en je dus kleinere porties zal moeten maken. Ideaal als je alleen of met zijn tweeën bent. Heb je toch meer monden te voeden? Dan kan je het mengsel vast bereiden en in twee delen in de Airfryer opwarmen. Als ook dit geen optie is, kan je dit heerlijke gerecht altijd nog in een koekenpan bereiden. Zorg dan dat je éérst de groenten aanbakt tot deze gaar zijn naar jouw smaak. Giet vervolgens het eimengsel over de groenten en laat de pan op een laag vuurtje rusten tot het ei gestold is. Voor het beste resultaat gebruik je een koekenpan met deksel.  

Heb jij al zin om deze heerlijke groente frittata op te tafel te zetten? Wij in ieder geval wel. Smakelijk!