heerlijke-recept-voor-bananenbrood
Duurzaam leven Eleni  

Bananen over? Maak gewoon een lekker bananenbrood!

Gooi jij regelmatig eten weg en wil jij deze gewoonte vandaag nog veranderen? Ga gewoon creatief aan de slag in de keuken met restjes. Een paar bruine bananen over? Maak dan dit heerlijke recept voor bananenbrood!

Elk jaar gooit de gemiddelde Nederlander 39 kilo eten weg. Dat is natuurlijk uit den bozen! Er is genoeg eten op aarde om alle monden te voeden, maar omdat het zo oneerlijk verdeeld is, lijden er toch veel mensen aan honger. Begin bij jezelf en verander jouw eigen gewoonten met een paar simpele aanpassingen. Vaak eten over? Maak dan lekkere gerechten van de restjes. Bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor bananenbrood. Lekker bij het ontbijt, de lunch of tussendoor!

Meer tips om voedselverspilling te voorkomen lees je hier!

Gezond ontbijtje

Niet alleen ben je met het bakken van bananenbrood goed bezig door een paar oude bananen een nieuw leven te geven, het is ook nog eens een gezond ontbijtje of tussendoortje! Vooral wanneer je kiest voor een gezonde meel en zoetstof, is een plakje bananenbrood een erg goede start van je dag. Daarnaast eet het ook nog eens als een stukje cake in de ochtend. Te mooi om waar te zijn? Nee hoor!

Op zoek naar meer duurzame recepten? Lees dan dit artikel over vegetarische kookboeken!

Ingrediënten

Allereerst is het natuurlijk tijd om de ingrediënten te verzamelen. De meeste spullen zul je waarschijnlijk standaard in jouw keukenkastje vinden. Moet je toch nog wat extra dingen aanschaffen? Dan is dat een goede reden om vaker zo’n overheerlijk bananenbrood in de oven te schuiven!

 • 3 rijpe bananen
 • 150 gram amandelmeel of ander meel
 • 1.5 theelepel bakpoeder
 • 3 eieren
 • snuf zout
 • 2 eetlepels honing of andere zoetstof
 • 1 hand noten (optioneel)
 • En paar druppels vanille extract (optioneel)
 • snuf kaneel
 • Boter of olie om de bakvorm in te vetten

Heb je nog andere vruchten of zaden over? Ook die kan je kwijt in het bananenbrood voor een lekkere én duurzame toevoeging aan het recept!

Zo maak je het

Een bananenbrood bakken is zo gepiept! Wij vertellen je precies wat je allemaal moet doen. 

 1. Verwarm de oven of Airfryer voor op 170 graden
 1. Mix alle ingrediënten samen in een kom 
 2. Mix het kort tot je een zacht beslag hebt
 3. Vet een cakevorm in met olie of beleg met bakpapier
 4. Bak het bananenbrood in 55 minuten klaar in de oven of in 30-35 minuten in de Aifryer
 5. Laat het bananenbrood even afkoelen
 6. Snij een stukje af en geniet van jouw gezonde ontbijt of tussendoortje!

En klaar is het bananenbrood! Ga jij dit heerlijke recept uitproberen of weet jij misschien nog een andere bestemming voor jouw bruine bananen? Wat je ook gaat doen, restjes opmaken is altijd een goed idee!