vloerverwarming-wel-of-niet-duurzaam
Duurzaam bouwen Duurzaam leven Duurzaam wonen Duurzame energie Eleni  

Vloerverwarming: wel of niet duurzaam?

Vloerwarming is een luxe waar veel mensen van dromen. Nooit meer de douche uitstappen en op koude badkamertegels belanden, wie wil het niet? Maar is vloerverwarming ook duurzaam? Lees snel verder, want wij geven voor eens en altijd het antwoord!

En het antwoord is ja! Je kan met een gerust hart vloerverwarming aanleggen in jouw (nieuwe) woning en tegelijkertijd op een verantwoordelijke manier met het milieu omgaan. 

De voordelen van vloerverwarming

Vloerverwarming is niet alleen heel comfortabel, maar kent een heleboel andere voordelen waar Moeder Natuur ook een graantje van meepikt. Denk aan:

  • De warmte wordt goed verdeeld over de ruimte(n)
  • Het geeft een groot oppervlak aan warmteafgifte
  • Het water hoeft minder heet te worden dan bij radiatoren

Het water dat gebruikt wordt bij een warm-watervloerverwarming hoeft maar verwarmd te worden tot 35-55 graden. Het water in een radiator wordt tot 80 graden verwarmd, wat aanzienlijk meer energie kost. Tel daarbij op dat de warmte goed verdeeld wordt en een groot oppervlak kan verwarmen en we moeten concluderen dat een warm-watervloerverwarming een aardig duurzame manier is om een huis warm te houden. 

Warm-watervloerverwarming vs. Elektrische vloerverwarming

Deze voordelen gelden echter alleen voor een warm-watervloerverwarming. Het alternatief is een elektrische vloerverwarming en deze is aanzienlijk minder duurzaam. Een elektrische vloerverwarming werkt namelijk zoals een waterkoker. Hiervoor wordt veel meer energie gebruikt en warmteafgifte en het oppervlak is een stuk kleiner. Daarom zijn er vaak ook nog radiatoren nodig om een huis goed te kunnen verwarmen. De elektrische vloerverwarming wordt dan ook voornamelijk in kleine ruimtes gebruikt, zoals de badkamer, en dient als extra verwarming om een koude vloer te verhelpen. Het voordeel van dit type vloerverwarming is echter wel dat het een stuk sneller opwarmt en daarom voor korte periodes en op korte termijn gebruikt kan worden. Zie de elektrische vloerwarming dus meer als een luxe (maar niet zo duurzame) toevoeging die comfort biedt. De warm-watervloerverwarming is daarentegen een goede en duurzame vervanging van het oude verwarmingssysteem met radiatoren. 

Zo maak je vloerverwarming nóg duurzamer

De warm-watervloerverwarming is op zichzelf al een milieuvriendelijke optie, maar er zijn manieren om deze nóg duurzamer te maken. Bijvoorbeeld:

  • Met een pompschakelaar die de circulatie van het water uitschakelt wanneer de ruimte voldoende warm is
  • Door de vloer te isoleren zodat de warmte minder in de grond verdwijnt
  • Zonnepanelen om het water duurzaam op te warmen en circuleren
  • Een bodem-water-warmtepomp om je vloer te koelen met de vloerverwarming ter vervanging van een airco

Met deze toevoegingen wordt jouw huis nóg een beetje duurzamer. Verbeter de wereld, begin bij vloerverwarming!