Voedselverspilling voorkomen? Tips om dit probleem effectief aan te pakken!
Gemiddeld genomen wordt in Nederland ongeveer 10 tot 20 procent van het eten weggegooid. Het jaarlijkse gemiddelde gewicht per Nederlander aan voedselverspilling komt daarmee uit rond de 50 kilo. Dat zijn grote aantallen. Het is natuurlijk zonde om goed voedsel weg te gooien. Voor het milieu is het mer dan slecht, maar ook voor je portemonnee. Voedselverspilling voorkomen is dan ook het devies dat door steeds meer Nederlanders wordt opgepakt. Wil je ook meehelpen om de voedselverspilling op deze wereld te verkleinen, gebruik dan de onderstaande tips om voedselverspilling te voorkomen.
Gooi tht-producten niet direct weg
Veel mensen gooien voedselproducten waarvan de ten minste houdbaar tot-datum, de tht-datum, verstreken is direct weg. Veel voedingsmiddelen zijn na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog altijd bruikbaar. Denk bijvoorbeeld aan rijst, yoghurt, pindakaas of bier.
Gebruik een voedselverspilling app
Wil je voedselverspilling voorkomen, dan is gebruikmaken van een speciale voedselverspilling app een goed hulpmiddel. Heb je eten over of ben je op zoek naar voordelig eten, dan kun je dit registreren in deze voedselverspilling app. Zo help je voedselverspilling voorkomen. In de app krijg je een melding als er in supermarkten in de buurt voordelig voedsel te koop is: voedsel dat anders weggegooid zou worden.
Plan zo nu en dan kliekjesdagen in
Een andere interessante tip onder de tips om voedselverspilling te voorkomen, is het inlassen van periodieke kliekjesdagen. Spaar restjes voedsel op voor deze dagen. Voordelig is dat je hierdoor geen voedsel hoeft weg te gooien. En het leuke van kliekjes eten is dat je gevarieerd eet: van alles een klein beetje!
Maak een boodschappenlijstje
Zorg ervoor dat je voor het boodschappen doen goed de kasten inspecteert. Kijk wat je echt nodig hebt en maak een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je op de bonnefooi allerlei producten koopt die je al in huis hebt en die je eigenlijk niet nodig hebt.
Zet de koelkast wat lager
Door de koelkast wat lager te zetten, kun je eten langer bewaren. De beste temperatuur is zo’n vier tot zes graden.
Vraag een doggy bag bij een restaurantbezoek
Als je in een restaurant eet en er eten over is, aarzel dan niet om een zogenoemde doggy bag te vragen: een zakje om eten mee naar huis te nemen. Hierdoor kun je de dag erop of anders twee of meer dagen later nog een keer lekker nagenieten zonder een nieuwe maaltijd of lunch te hoeven bereiden.