voorkomen van voedselverspilling
Duurzaam leven 6tlpzd  

5 manieren om voedselverspilling te voorkomen

Het voorkomen van voedselverspilling is belangrijk voor het milieu. Minder voedselverspilling is een belangrijk speerpunt van supermarkten, restaurants en bedrijven. Maar ook steeds meer particulieren willen voedselverspilling oplossen. Het is immers zonde om telkens eten te moeten weggooien? Zowel voor je eigen portemonnee, als voor het milieu.Hieronder lees je over de beste oplossingen voor voedselverspilling, die je meteen kunt toepassen.

Controleer altijd de aanwezige voorraad

Een van de beste oplossingen voor voedselverspilling is het vooraf controleren van de voorraad voedsel in huis. Voordat je naar de supermarkt gaat om jouw voedselvoorraad voor de komende week in te slaan. Check niet alleen de koelkast goed, maar ook de voorraadkasten. Zo koop je niet te veel voedsel wat over de datum kan raken. Minder voedselverspilling dus!

Stel altijd een boodschappenlijst op

Een prima methode voor voedselverspilling oplossen is het opstellen van een boodschappenlijst, die je meeneemt naar de winkel. Zet op het lijstje precies de aantallen verpakkingen en/of het gewicht. Bijvoorbeeld: drie pakken melk van 1,5 liter, 500 gram broccoli, 250 gram gehakt. Zo koop je nooit te veel en draag je direct bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Natuurlijk is een groot pluspunt dat je minder geld kwijt bent aan de toch al dure boodschappen. Een win-win-situatie dus.

Bewaar het voedsel op de juiste temperatuur

Minder voedselverspilling realiseer je ook door het eten op de juiste plek en temperatuur te bewaren. Zorg dat je weet welke fruiten en groente goed blijven in of juist buiten de koelkast. Zo kun je bananen beter buiten de koelkast bewaren, net als kiwi’s. Aardbeien en sinaasappels houd je juist goed als je ze gekoeld bewaart. Broden kun je het beste invriezen en per dag het brood eruit halen dat je nodig hebt. Zo kun je voedselverspilling oplossen doordat je minder brood hoeft weg te gooien. Verder kun je voedselresten, zoals vlees op aardappelen die over zijn, goed bewaren in de koelkast.

Controleer de houdbaarheidsdatum van eten regelmatig

Het voorkomen van voedselverspilling verloopt ook beter als je jezelf aanleert om regelmatig de uiterste houdbaarheidsdatum van voedselproducten te controleren. Kijk met enige regelmaat even in de koelkast of de datum niet verstreken is. Ook het controleren van voorraadkasten is slim en voorkomt het onnodig moeten weggooien van eten.

De beste koelkasttemperatuur

Een van de andere oplossingen voor voedselverspilling is de koelkast standaard op 4 graden Celsius zetten. Deze temperatuur blijkt het beste te zijn om de groei van bacteriën tegen te gaan. Het voedsel bederft bij deze standaardtemperatuur minder snel.