duurzaam tijdens feestdagen
DIY Duurzaam leven Eleni  

4 tips om duurzaam te schenken tijdens de feestdagen

De feestdagen staan om de hoek en daar hoort lekker eten bij, een mooie kerstboom en natuurlijke leuke cadeautjes. Al met al zijn al die aankopen niet heel duurzaam, daarom geven wij je 4 tips om toch duurzame cadeautjes te schenken deze kerst!

De feestdagen zijn een periode van gezelligheid, maar ook consumptie. Er zijn er veel meer dingen waarmee jij jouw ecologische voetafdruk in de kerstperiode kan inperken. Zo kan je een kerstboom bestellen die na de feestdagen gewoon weer in de natuur wordt geplant. Ook het kerstdiner kan zo verantwoord zijn als je zelf wil. Ga bijvoorbeeld voor een vegan menu en koop jouw ingrediënten bij lokale boeren en producenten. De mogelijkheden zijn eindeloos! Liever beginnen bij de cadeautjes? Dit zijn onze tips om dit jaar duurzaam te schenken!

1. Geef een ervaring cadeau

In plaats van allerlei spullen aan te schaffen voor je geliefden, kan je natuurlijk ook een ervaring cadeau geven. Die herinnering is voor altijd én het is sowieso niet geproduceerd door kinderhandjes in Bangladesh. Als je duurzaam wil blijven, geef dan geen citytrip per vliegtuig cadeau. Denk aan een overnachting in een mooi (en duurzaam) hotel, een bezoekje aan een museum of een massage. Ook leuk: een zelfgemaakte tegoedbon voor een ontbijtje op bed of bijvoorbeeld een gitaarles gegeven door jou. De mogelijkheden zijn eindeloos!

2. Geef iets wat gerecycled is 

Pleeg eens een bezoekje aan de kringloop of een vintage kledingwinkel wanneer je op zoek bent naar een leuk cadeautje. Door iets te geven wat tweedehands is, ben jij hartstikke duurzaam bezig! Denk aan een mooie antieke vaas bij de kringloop of een toffe leren tas van een vintage kledingwinkel. Alles met een tweede leven is extra tof!

3. Geef iets wat duurzaam is geproduceerd

Als je toch liever iets nieuws wil geven of geen zin hebt om heel lang te zoeken naar het ideale cadeau, kan je ook gebruik maken van duurzame winkels. Denk bijvoorbeeld aan de Wereldwinkel of de webshops Charlie + Mary en Sukha. Ook met een chocoladereep van Tony Chocolonely zit je altijd goed! Er zijn genoeg winkels te vinden die eerlijke spullen verkopen en jij kan zomaar een trouwe klant worden!

4. Geef gewoon niks

Less is more. Het klinkt een beetje gek, maar je kan ook bewust helemaal niks geven. Zo kun je bij Greenpeace een doosje niks bestellen waarmee je bijdraagt een de strijd tegen overbevissing, boren op de Noordpool en giftige bestrijdingsmiddelen. Of je doneert een geld bedrag naar een goed doel uit de naam van de desbetreffende persoon die jij een cadeautje wil schenken. Als dat niet bijdraagt aan het kerstgevoel, weten wij het ook niet meer! 

Hopelijk hebben wij jou wat inspiratie kunnen geven om de kerst duurzaam door te komen!