ecologische voetafdruk te verkleinen
Duurzaam leven Rogier  

Goede voornemens om dit jaar je ecologische voetafdruk te verkleinen

Het is met het aanbreken van 2020 een nieuw decennium begonnen. Voor veel mensen betekent dat starten met frisse goede voornemens.Veel mensen hebben enthousiaste groene voornemens voor 2020. Ze willen linksom of rechtsom hun ecologische voetafdruk verkleinen. Maar duurzaam omgaan met het milieu: hoe pak je dat efficiënt aan? Zodat jouw groene voornemens ook daadwerkelijk gehaald gaan worden? We hebben een vijftsal goed uitvoerbare groene voornemens voor 2020 voor je verzameld waar je direct mee aan de slag kunt.

1. Kies vaker voor de aankoop gebruikte spullen

Tegenwoordig wordt er door veel mensen niet meer echt nagedacht over het kopen van nieuwe spullen. Als je een ruim voldoende inkomen hebt, waarom zou je dan tweedehands spullen kopen? Wil je duurzaam omgaan met het milieu dan is vaker gebruikte spulletjes kopen een verstandig idee. Waarom per se een nieuw bankstel kopen als een tweedehands bank er ook perfect uitziet en ook nog eens een stuk goedkoper is? Ook kun je gebruikte kleding kopen in vintage winkels en zo jouw ecologische voetafdruk verkleinen.

2. Pak eens wat vaker de fiets

We zijn al snel geneigd, als we een auto voor de deur hebben staan, ook voor kleine ritjes de autosleutels te pakken. Lekker gemakkelijk, zeker als het buiten regent of fris is. Maar juist deze korte autoritten belasten het milieu bovengemiddeld. Pak daarom eens wat vaker de fiets voor kleine boodschapjes. Niet alleen blijf je er fitter door, maar het bespaart je jaarlijks al tientallen euro’s aan brandstof. En dat is goed voor je portemonnee en voor het klimaat!

3. Eet meer groente en minder vlees

Vlees is een van de grootste ecologische vervuilers qua voedsel. Een van de beste groene voornemens voor 2020 is dan ook om eens wat vaker groente en fruit te eten in plaats van vleesgerechten. Of kies voor vleesvervangers. Het milieu is je nu al dankbaar!

4. Ruim de troep die je tegenkomt op

Duurzaam omgaan met het milieu kan ook vrij eenvoudig door rommel op straat op te pakken en in de prullenbak te gooien. Een kleine moeite, maar hoe meer mensen dit doen hoe groter het resultaat. Er zijn ook organisaties waarin je actief zwerfafval zoekt en opruimt, als vrijwilliger.

5. Minder schermtijd

Wil je jou ecologische voetafdruk verkleinen, laat de laptop en smartphone dan wat vaker achterwege. Internetapparatuur is in elke gradatie een flinke stroomvreter. Pak in plaats van je computer of mobiele telefoon een keer een goed boek, een leuke puzzel of speel met je vrienden of familieleden een opbeurend gezelschapsspel.