het-leven-van-een-minimalist
Duurzaam leven Eleni  

Kijk dit als je benieuwd bent hoe minimalisme werkt

Minimalisme is een inmiddels steeds populairdere leefstijl waarbij het motto is om met zo min mogelijk spullen en duurzamer te leven. Een beweging die zich afzet tegen de als maar groeiende consumptiemaatschappij. Ben jij benieuwd hoe minimalisme werkt? Lees dan snel verder om te ontdekken wie jou daarover alles kan vertellen! 

Filmmaker Matt D’Avella documenteert zijn minimalistische leven op zijn YouTube-kanaal. In zijn zweer professionele video’s vertelt hij hoe minimalisme werkt, hoe zijn dagen eruitzien en welke veranderingen voor hem het verschil hebben gemaakt. Zoals in deze grappige video waarmee hij de draak steekt met vooroordelen over minimalisme. 

Misvattingen over minimalisme

Zoals bij elke tegenbeweging het geval is, stuiten veel minimalisten op misvattingen. Zo denken mensen nog wel eens te weten wat deze leefstijl inhoudt zonder zich er echt in verdiept te hebben. Veel voorkomende misvattingen zijn bijvoorbeeld:

  • Minimalisme is een doel dat je kunt afvinken
  • Minimalisme is hetzelfde als opgeruimd zijn
  • Minimalisme heeft sowieso alleen te maken met spullen
  • Elke minimalist leeft op dezelfde manier

In onderstaande video legt Matt D’Avella haarfijn uit wat er waar is van deze misvattingen en welke opmerkingen en vragen over zijn leefstijl hij tegenkomt in het dagelijkse leven. 

Hoe word je een minimalist?

Matt legt in verschillende filmpjes uit dat er niet één recept is voor een minimalistisch leven. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier en iedereen moet daarvoor weer andere aanpassing in zijn of haar leven maken. Het belangrijkste wat je moet weten als je minimalist wil worden, is dan ook waarom je deze leefstijl wil naleven. In dit filmpje legt Matt uit wat zijn drijfveer is:

Leer wat belangrijk voor jou is 

Pas wanneer je weet wat jouw motivatie is, kan je deze leefstijl toepassen en volhouden. Begin daarom niet zomaar met spullen weggooien, maar verdiep je eerst in deze leefstijl en in jouw eigen drijfveer. Wat is belangrijk voor jou en wat geeft je voldoening? Er is namelijk wel één rode draad bij een minimalistisch leefstijl. Minimalisten zijn het er over eens dat je ontdoen van onnodige spullen, gewoonten en consumptie, je meer ruimte geeft om te focussen op andere dingen die belangrijker voor je zijn. Of je nou duurzamer wil leven, productiever wil zijn of op zoek bent naar meer rust, jouw eigen drijfveer is het enige dat telt.