Google Nest Hub
Duurzaam leven Marco  

Zo wordt je huis slim én duurzaam in één klap

Steeds meer mensen maken hun huis slim. Dat betekent dat ze apparaten toevoegen die het dagelijkse leven makkelijker en overzichtelijker maken. Maar wist je dat je huis hiermee ook een stuk duurzamer wordt? Wij laten hierover geen flyers drukken, maar wij leggen je in dit artikel precies uit hoe dat zit!

Beeld het maar even in: je zit nét lekker languit op de bank als je deurbel gaat. Voor je de kans loopt om een langdradige verkoper te treffen, heb je via je slimme deurbel al gezien wie er voor de deur staat. Geen zin om te stofzuigen? Een slimme stofzuiger knapt dit klusje moeiteloos voor je op. Een smart home maakt je leven dus een stuk comfortabeler. Wist je dat het daarnaast ook kan helpen om een stuk duurzamer te leven? Lees snel voor 4 redenen waarom een slim huis gelijk staat aan een duurzaam huis. 

1. Krijg meer zicht op je verbruik 

Veel huishoudens maken nog gebruik van grijze stroom, maar dit is niet bepaald duurzaam. Hier worden namelijk fossiele brandstoffen voor gebruikt en niet alleen dreigen die op te raken, het zorgt ook nog eens voor uitstoot van broeikasgassen als broeikasgassen, zoals stikstof, fijnstof en CO2. Het gebruiken van groene stroom is dus een goede oplossing, maar niet voor iedereen binnen handbereik. Dit vergt namelijk een investering die niet iedereen kan maken, bijvoorbeeld wanneer je het geld niet hebt of in een huurhuis woont. Een makkelijkere optie is dan om simpelweg minder stroom te gebruiken. Een slim huis maakt dit gemakkelijk door inzicht te bieden in je stroomgebruik via een app. Ook kan je apparaten zelf op afstand uitschakelen. Zo hoeft je tv nooit meer uren aan te staan terwijl er niemand naar kijkt. Dit zorgt ervoor dat je duurzamer leeft, zonder er iets voor te hoeven inleveren.

Google Nest Hub
Google Nest Hub

2. Maak gebruik van slimme verlichting 

Een lamp aan laten staan in een ruimte waar je niet bent, is zo gebeurt. Klein foutje, maar als dit vaak gebeurt, zorgt dit wel voor veel onnodig stroomverbruik. Daarom is slimme verlichting een makkelijke tool om je stroomverbruik af te nemen. Daarmee kun je via een app of spraakherkenning lampen uitzetten op afstand. Weet je niet zeker of je de keukenlamp uitgezet hebt? Via een app regel je het vanaf je luie stoel. Ook kan je lampen buitenshuis bedienen, bijvoorbeeld als je op je werkt bent. Veel slimme lampen luisteren ook naar een tijdsschema, waarmee je de lampen op een bepaalde tijd kan aan- en uitzetten. Dat is handig wanneer je op vakantie bent en licht wil gebruiken om inbraak te voorkomen. Met slimme verlichting kun je de lampen in de avond aanzetten en hoef je de rest van de dag niet onnodig stroom te gebruiken. Een duurzaam huis begint dus bij slimme verlichting.

3. Duurzaam stoken met een slimme thermostaat

De verwarming is een grote gebruiker van aardgassen, maar tegelijkertijd ook hard nodig voor een comfortabel leefklimaat. Als je niet duurzaam kan verwarmen, is minderen weer de beste optie. Een slimme thermostaat geeft de mogelijkheid om je huis op afstand te verwarmen. Als je graag thuiskomt in een warm huis, hoef je niet meer de hele dag te stoken. Je kan de verwarming aanzetten aan het eind van je werkdag en alsnog thuiskomen in een fijne temperatuur. Ook hoef je nooit meer te balen omdat je de verwarming per ongeluk aan hebt laten staan toen je naar bed of de deur uit ging. Via de app kan je makkelijk controleren of de verwarming uit staat. Daarnaast biedt de app ook inzicht in je verbruik van gas en stroom, waardoor je aangemoedigd wordt om te besparen waar je kan. Zo kan een slimme thermostaat een hoop uitstoot voorkomen. 

Google Nest Learning Thermostat
Google Nest Learning Thermostat

4. Houd je hoofd koel met slimme zonwering 

Niet alleen je huis warm houden is een aanslag op de aarde, ook je huis koel houden brengt de nodige uitstoot met zich mee. Maak jij in de zomer gebruik van een airco? Dan kan slimme zonwering helpen om jouw verbruik flink omlaag te schroeven. Slimme zonwering meet namelijk de temperatuur en het zonlicht in je huis. Als je huis warm dreigt te worden, gaat de zonwering automatisch omlaag. Zo blijft je huis koel en het verbruik van je airco laag.

Somfy Sunis Wirefree II io
Somfy Sunis Wirefree II io

Kortom, een slim huis biedt niet alleen comfort, maar geeft je ook de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier duurzamer te leven. Alle kleine beetjes helpen en met een paar toevoegingen wordt jouw huis een stuk duurzamer, zonder aan de slag te moeten met de isolering of zonnepanelen. Wat ons betreft is slim wonen het nieuwe wonen!