composiet vlonderplanken
Duurzaam bouwen Duurzaam wonen 6tlpzd  

Een terras van composiet vlonderplanken

Beslissen over een nieuw vlonder als terras is iets waar je misschien mee worstelt. Er zijn zoveel verschillende soorten materiaal die je daar tegenwoordig voor kunt gebruiken dat het verwarrend kan zijn. Een van de grootste vragen die mensen hebben, is of ze houten- of composiet vlonderplanken moeten gebruiken.

Kun je composiet terrasplanken schilderen?

Een composiet vlonderplank kan helaas niet worden geverfd. Dit komt omdat de plastic elementen het erg moeilijk maken voor de verf om te verzadigen en de verf dus gewoon na een tijdje zal afbladderen. Iets wat je zeker niet wilt! Hoewel dit niet voor iedereen een probleem hoeft te zijn, betekent het wel dat als je in de loop der jaren graag een andere kleur wil, je vastzit aan de kleur die je oorspronkelijk hebt gekozen.

Hoe lang gaat een composiet vlonderplank mee?

Dit is afhankelijk van het type composiet vlonder dat je koopt en de hoeveelheid onderhoud die je eraan besteedt. Hoewel composiet vlonderplanken minder onderhoud vergen dan traditionele houten vlonders, moet je ze toch zoveel mogelijk vrij van vuil en viezigheid houden.

Tijdens de zomermaanden kun je de planken gewoon af en toe een poetsbeurt geven, maar we raden aan om de vlonder om het half jaar goed schoon te maken met een goede allesreiniger. Dit zal niet alleen helpen om het er langer beter uit te laten zien, maar ook om de levensduur te vergroten.

De belangrijkste reden dat een vlonder snel afgeschreven is, is omdat er een slechte afwatering is. Zonder een goede afwatering zul je merken dat de onderkant zal gaan rotten en uiteindelijk vergaan… het zal slechts een kwestie van tijd zijn voordat deze volledig breekt. Bij goede zorg en goed onderhoud mag je er van uit gaan dat een terras van composiet planken ergens tussen de 25 en 30 jaar meegaat, mogelijk langer.

Is composiet terrasplanken waar voor je geld?

Het hangt af van het type composiet dat je kiest, maar over het algemeen zijn composiet terrasplanken meestal duurder dan gewoon hout. Omdat het onderhoud echter zeer minimaal is, zul je merken dat composiet terrasplanken meestal goedkoper zijn, zeker ook omdat ze veel langer meegaat. Je bespaart jezelf ook nog eens extra tijd doordat je minder onderhoud hoeft te plegen!

Moet ik holle of massieve planken aanschaffen?

Dit hangt af van je budget en hoe je van plan bent het terras te gebruiken. Beide hebben positieve en negatieve punten!