zo duurzaam mogelijk verwarmen
Duurzame energie Marco  

Hoe kun je zo duurzaam mogelijk verwarmen?

Aardgas gaat stap voor stap uit woningen verdwijnen en duurzame energie voor het verwarmen van je woning en het verkrijgen van warm water komt ervoor in de plaats. Warmtepompen en zonneboilers zijn het alternatief voor de radiator, traditionele hr-ketel, cv-ketel of gaskachel. Daarnaast zijn er ook nog andere manieren om je woning duurzaam te verwarmen, welke dat zijn, lees je hieronder!

Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen

Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Bijna 46% van je energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en 13% voor warm water, deels dus voor rekening van de radiatoren in huis. Op een energiezuinige en duurzame manier je huis en water verwarmen levert dus veel op, niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor het klimaat. De overstap van aardgas naar duurzame warmte wordt ook wel de energietransitie genoemd, je zult er vast al weleens van gehoord hebben.

Verwarmen zonder aardgas

In bijna alle Nederlandse woningen wordt de verwarming door aardgas geregeld. Om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden, als dat zelfs nog mogelijk is, is het nodig om het gebruik van fossiele energie, zoals aardgas, erg ver terug te dringen. In 2030 moet het gasverbruik fors minder zijn. Dat lijkt ver weg, maar is dichtbij: als je nu een nieuwe hr-ketel op gas koopt, zou het best je laatste kunnen zijn.

Goede isolatie als basis van verduurzamen

Een huis dat heel goed is geïsoleerd heeft in de winter maar weinig warmte nodig om prettig te voelen. Nieuwere huizen van na 2000 hebben goede isolatie en HR++ glas. Wat oudere huizen hebben wel isolatie, maar die is vaak minder dik. En nog oudere huizen zijn vaak maar gedeeltelijk geïsoleerd, de isolatie van de gevel en de vloer ontbreekt in veel gevallen en ook hebben ze meestal geen HR++ glas.

De vertrouwde cv-ketel op gas zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen 

Duurzame verwarming is verwarming zonder CO2 uitstoot, dus warmte uit duurzame stroom of biogas. Maar ook de warmte van zonneboilers, warmte uit de bodem die in de zomer is opgeslagen, en warmte uit diepere aardlagen. De vertrouwde cv-ketel op gas zal stap voor stap vervangen worden door elektrische warmtepompen en stadsverwarming via warmtenetten. Al valt nu nog niet te zeggen hoe verwarming er in de toekomst precies uit zal zien. En per wijk kan het verschillend zijn. 

Een hr-ketel gaat zuinig om met gas

Nieuwe cv-ketel nodig? Begin op tijd met het uitzoeken van welke duurzame mogelijkheden er voor jou zijn. Als je wacht tot je ketel definitief kapot is en je in de kou zit, ben je te laat! Een hr-ketel werkt op aardgas, en dat is geen duurzame brandstof. Een hr-ketel gaat wel zuinig om met gas. Bovendien hebben moderne hr-ketels een zuinige elektrische pomp voor het rondpompen van water naar de radiatoren of vloerverwarming. Een slimme thermostaat helpt je om de verwarming zuinig te gebruiken. Hoeveel je hiermee bespaart, hangt af van hoe zuinig je nu al stookt. 

Een zonneboiler erbij

Een zonneboiler verwarmt water met zonlicht. En als er te weinig zon is, springt de hr-ketel bij. Zo bespaar je de helft van je gasverbruik voor warm water. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een kleine elektrische warmtepomp met een hr-ketel op gas voor extra verwarming als dat nodig is. De warmtepomp doet het meeste werk, de hr-ketel springt bij op koude dagen en is er voor warm water. 

Gebruik maken van warmte die in de lucht zit

Een hybride warmtepomp maakt gebruik van warmte die in de lucht zit en maakt daar met een soort koelkastmotor bruikbare warmte van. Met een hybride warmtepomp ga je wel meer stroom verbruiken, maar daar staat tegenover dat je (veel) minder gas verbruikt. Dat is milieuvriendelijk: je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 25 procent.

Een volledig elektrische warmtepomp

Je kunt ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp: daarmee heb je geen cv-ketel op gas meer nodig. Hiervoor heb je een zeer goed geïsoleerd huis nodig en je radiatoren moeten dan wel groot genoeg zijn, denk bijvoorbeeld aan verticale design radiatoren voor in de woonkamer en andere ruimtes. 

Douche met terugwinning van warmte

Door het afvoerputje van de douche verdwijnt heel wat warmte het riool in. Die warmte kan je ook gebruiken om het koude water alvast op te verwarmen. De ketel hoeft hierdoor minder hard te werken. In de afvoerpijp, douchebak, of vloer van de inloopdouche komt een warmtewisselaar. Die is makkelijk te plaatsen, vooral als je je badkamer aan het verbouwen bent.