kamerplanten
Duurzaam wonen 6tlpzd  

Zo haal je de natuur in huis

Een leuke inrichting is echt helemaal af als je ook een paar mooie kamerplanten in je woonkamer hebt staan. Het natuurlijke groen geeft niet alleen sfeer in huis, het zorgt ook voor levendigheid. En bovendien voelt de lucht een stukje lichter omdat de planten voor extra zuurstof zorgen. Welke kamerplanten passen het beste bij jouw interieurstijl? Hier kun je op letten bij het uitzoeken van kamerplanten.

Een gezellige sfeer in huis

Vind je het belangrijk dat je huis vooral gezellig is en houd je van kleur? Dan zijn planten die weelderig groeien en bovendien bloemen geven, echt iets voor jou. Een varen is een goed voorbeeld van een uitbundig groeiende plant. Bovendien kan deze, op een plekje uit de zon, mooi groot worden en je kunt er dus lang van genieten. Dat geldt ook voor de areca. Deze palmsoort groeit de hoogte in en staat daarom heel mooi in de hoek van de kamer. Beide planten passen goed in een landelijke inrichting. Voor een kleurrijk accent kies je bovendien een plant die ook gaat bloeien, zoals een flamingoplant.

Een kamerplant bij een modern interieur

Een moderne inrichting vraagt om een ander soort planten dan een landelijke inrichting. Je bent waarschijnlijk op zoek naar planten die sfeervol groen zijn maar die hun vorm en afmetingen behouden. Cactussen passen goed in een modern interieur. Niet alleen omdat ze in verhouding langzaam groeien. Door de symmetrische vorm en soms wat grijsgroene kleur hebben ze ook een moderne en strakke uitstraling. Wil je een iets grotere plant met opvallende bladeren dan is de ficus een goede keuze. Of de aderplant. De bijzondere tekening op het donkergroene blad van deze kamerplant geeft een bijzonder effect.

Maak je inrichting compleet met de juiste combinaties

Om de natuur echt in huis te halen, kies je natuurlijk niet voor een of twee kamerplanten maar voor meerdere. Je creëert rust in huis door bijvoorbeeld twee dezelfde planten op de hoeken van de kast te zetten. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een plantenhoekje waarbij je diverse soorten kamerplanten bij elkaar zet. Door te kiezen voor verschillende bladgroottes, bladkleuren en een combinatie van bloeiende en niet-bloeiende kamerplanten, krijg je het idee van een oase van groen in je kamer. Afhankelijk van je inrichting kies je daar natuurlijk passende potten bij. Een moderne inrichting vraagt om donkergrijs of zwart natuursteen. In een landelijke inrichting kies je voor natuurlijke materialen als touw of terracotta. Houd je van kleur, dan zijn er ook genoeg plantenpotten te vinden in de tint die bij de rest van je inrichting past.

Kies een kamerplant die bij je past

Geniet van je mooie kamerplanten en maak het jezelf dus niet te moeilijk. Als je weet dat je geen tijd hebt om planten intensief te verzorgen, kijk dan naar kamerplanten die weinig nodig hebben. De clusia is daar een goed voorbeeld van. De plant heeft geen aarde nodig maar water. En past bovendien goed in een moderne of industriële inrichting. Voor het landelijke interieur is de krulvaren een plant die niet veel verzorging nodig heeft. Zo kun je, ook als je geen groene vingers hebt, de natuur met kamerplanten gewoon in huis halen.