duurzame verf
Duurzaam bouwen Duurzaam wonen 6tlpzd  

Alles wat je moet weten over duurzame verf

Nu ecologische duurzaamheid een erg belangrijke term is geworden, geven veel mensen prioriteit aan groene producten, zoals het gebruik van duurzame verf zoals milieuvriendelijke houtverf van Moose Färg in plaats van traditionele soorten. En nu veel merken duurzame verven en coatings aanbieden, heb je niet alleen de mogelijkheid om de impact op het milieu te verminderen, maar ook om te zorgen voor het welzijn van de gebruiker! 

Wat maakt een verf milieuvriendelijk?

Verven die niet milieuvriendelijk zijn, bevatten vaak chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en bijdragen aan een slechte luchtkwaliteit. Veel niet-milieuvriendelijke verf opties hebben ook giftige eigenschappen die kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen, hoofdpijn en huid- en oog irritaties.

Omgekeerd bevatten milieuvriendelijke verven minder chemicaliën en meer natuurlijke verbindingen in hun bestanddelen, waardoor geuren worden verminderd of geëlimineerd en ze veiliger worden voor mensen, vooral voor mensen met allergieën of aandoeningen aan de luchtwegen. Ze worden ook over het algemeen op milieuvriendelijke manieren vervaardigd, waardoor hun ecologische voetafdruk wordt verkleind. Milieuvriendelijke verven zijn een slimme optie als je de luchtkwaliteit in jouw woning wil verbeteren.

De voordelen van milieuvriendelijke verven zijn legio. Hieronder sommen we ze voor je op:

– Beter voor het milieu en de luchtkwaliteit

– Minder risico’s voor de menselijke gezondheid 

– Milieuvriendelijkere productietechnieken

– Verhoogde verfdekking met minder lagen

– Minder of geen geur

Dankzij technologische vooruitgang zijn veel milieuvriendelijke verven efficiënter in gebruik dan gewone verven, omdat ze een betere dekking bieden en minder lagen nodig hebben dan de alternatieven met een hoog chemisch gehalte. Afhankelijk van het merk, kunnen deze milieuvriendelijke producten ongeveer hetzelfde of iets meer kosten dan traditionele verf coatings, maar hun verbeterde dekking kan bijdragen aan een veel beter rendement omdat de verf langer mee gaat. Milieuvriendelijke verven zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren van de NCS Index 1950 Industrie kleurenwaaier. 

Beter voor milieu en mens

Milieuvriendelijke verven worden doorgaans ook op een milieuvriendelijkere manier vervaardigd, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonne-energie of een beter afvalwaterbeheer. Bovendien zendt het productieproces minder dampen uit die een nadelige invloed hebben op de luchtkwaliteit en produceert deze minder giftig afval dan niet-milieuvriendelijke verven.

Door minder dampen te produceren bij het drogen, kunnen milieuvriendelijke verven je ook helpen het risico op gezondheids gerelateerde bijwerkingen zoals ademhalingsproblemen, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid te verminderen. Als een bonus betekent dit normaal gesproken dat de verf ook geen sterke geur heeft.

Soorten milieuvriendelijke verven

Verfsoorten worden nu gelabeld met groene producten en niet-giftige labels, maar het is belangrijk om het verschil tussen de soorten milieuvriendelijke verf te begrijpen om het best mogelijke product te kiezen.

Verven op waterbasis

Met water als basis breekt deze verf gemakkelijker af in vergelijking met niet-watergedragen producten die in de winkel verkrijgbaar zijn. De meeste verf ingrediënten op waterbasis zijn biologisch afbreekbaar en hebben een lager gehalte aan chemicaliën en giftige stoffen in zich. Ze vormen aanzienlijk minder bedreigingen voor het milieu en zijn niet zo schadelijk voor de luchtkwaliteit. Met dit product kun je letterlijk gemakkelijker ademen, wat beter is voor zowel gebruik als onderhoud. Een verfproduct op waterbasis werkt heel goed voor buitenmuren die vaak worden blootgesteld aan de elementen.

Plantaardige verven

Ook vaak aangeduid als ‘natuurlijke verven’, deze zijn niet-toxisch en gemaakt met natuurlijke verbindingen en mineralen zoals plantenextracten, bijenwas, klei en harsen. Dit betekent dat de verf geen penetrante geur afgeeft en in het algemeen bijdraagt ​​aan minder nadelige reacties op het milieu en de mens die het product gebruikt.