douchedeur plexiglas
DIY 6tlpzd  

Zelf een nieuwe deur voor je douchecabine maken van kunststof

Een scheur in je douchewand, en nu? Als je dat vroeger gebeurde, kon je een compleet nieuwe douchecabine laten installeren, maar gelukkig is dat tegenwoordig verleden tijd. Je kunt namelijk erg makkelijk die kapotte deur vervangen met bijvoorbeeld plexiglas van PerlaPlast Kunststofshop. Tegenwoordig zijn er namelijk veel aanbieders van kunststof platen. Hoe je daar dan weer een deur van maakt, lees je hieronder.

Als eerste raden we je aan om plexiglas voor een douchedeur of wand altijd bij een expert zoals we hierboven noemden. Daar kun je namelijk de plaat precies op maat laten maken zodat jij niets meer hoeft te zagen. Daar komt bij plexiglas namelijk nogal wat bij kijken.

Als jij dan je kunststof plaat binnen hebt die de juiste maat hebt kun je aan de slag. Als eerste zul je de gaten moeten boren waar de scharnieren in komen. Deze moet je dus heel precies aftekenen, wat vaak het beste werkt als je de oude deur er precies op legt en daar de gaten van over neemt.

Voor het boren zelf raden we je aan om de plexiglas plaat op de grond te leggen op een ondergrond waar je in kunt boren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dikke houten plaat. Je zult namelijk door het plexiglas heen moeten boren en als je er niets onder legt, boor je in je vloer. Het boren zelf doe je het beste met een zogenaamd HSS boortje van 5mm.

Aangezien de deurklink van een douchedeur meestal een groter gat vereist, kun je dat het beste maken met een gatenzaag. Plaats de gatenzaag in je boormachine en plaats de centerboor van de zaag in het reeds geboorde gat. Laat de boor machine rustig draaien, zodat de zaag voorzichtig door het materiaal gaat. Doe je dit namelijk te snel dan zal het plexiglas gaan smelten.

Mocht je de gaten niet helemaal goed hebben afgetekend, dan is dat nog niet het einde van de wereld. Je hebt vaak de ruimte om een gat wat ‘op te boren’ en aangezien veel douchedeur scharnieren zijn voorzien van een sierkap, zie je daar helemaal niets van.

Nu is het tijd om de deur weer op te hangen. Zorg dat je iets onder de deur legt waar deze op kan steunen en zorg daarbij dat de deur recht staat. Doe je dit niet, dan kan de schroef die je aan draait schuin gaan en door je kunststof plaat heen gaan.