duurzame kapschuur bouwen
Duurzaam bouwen Duurzaam wonen 6tlpzd  

Duurzame kapschuur bouwen in de tuin

Heb jij een stadswoning met een ruime tuin? Dan wil je er natuurlijk zo vaak mogelijk van genieten. Om ieder seizoen aangenaam buiten te kunnen zitten, is het slim om een overkapping te plaatsen. Een kapschuur van duurzaam hout is bijvoorbeeld een mooie optie. In dit artikel lees je wat een kapschuur is, wat de voordelen zijn en welke duurzame houtsoort je het beste kunt gebruiken.

Kenmerken van een kapschuur

Een kapschuur is te vergelijken met een houten terrasoverkapping. Het is verschil is dat de achterwand en vaak minimaal één zijwand van een kapschuur (deels) gesloten is. Hierdoor zit je prettig uit de wind. Kapschuren hebben daarnaast een puntdak met hoge nok wat zorgt voor een robuust en landelijk uiterlijk.

Alle voordelen op een rij

Een kapschuur heeft door de hoge nok een hele ruimtelijke uitstraling. Je voelt je niet zo ‘opgesloten’ wanneer je er een gezellig zitje onder maakt. Uiteraard is het ook mogelijk om de ruimte te gebruiken als opslag in plaats van een loungehoek. Het is een droge en veilige plek voor de barbecue, fietsen en scooters, tuingereedschap of kinderspeelgoed. Wil je nog meer overdekte ruimte creëren? Combineer de houten kapschuur dan met een compact houten schuurtje in dezelfde stijl. Plaats ze tegen elkaar om het een mooi geheel te laten vormen.

Duurzaam materiaalgebruik

Gebruik voor de bouw van een kapschuur een duurzame en sterke houtsoort. Zo ben je verzekerd van een stevig resultaat met een lange levensduur. Douglas hout is hier erg geschikt voor. Het natuurlijke materiaal gaat onbewerkt al 10 tot 15 jaar mee en heeft daarnaast een mooie vlamstructuur. Douglas hout is relatief goedkoop en makkelijk te bewerken. Perfect voor een klusproject!

kapschuur bouwen

Douglas kapschuur als materiaalpakket

Maak het jezelf gemakkelijk door een kant-en-klaar materiaalpakket voor een Douglas kapschuur aan te schaffen. Dit pakket bestaat uit staanders, schoren, dwarsliggers en dakbedekking met bijhorende schroeven. Het voordeel van een materiaalpakket is dat het goedkoper is dan een volledig bouwpakket waarbij alles al op maat is gezaagd. Bij een materiaalpakket moet je het hout zelf op maat zagen en inkepen. Je kunt het dus nog helemaal aanpassen op jouw tuin.

Douglas kapschuur beitsen

Douglas hout gaat van zichzelf al erg lang mee, maar wat betreft duurzaamheid is het nog beter om de levensduur te verlengen. Dit doe je door het hout te beitsen. Je kunt gebruik maken van een transparante beits om de natuurlijke look te behouden of kiezen voor een dekkende beits in een kleur naar keuze.