Overig 6tlpzd  

Ga dit jaar voor een groene kerst

Nog maar twee maanden te gaan en dan is het alweer bijna Kerstmis. Een periode vol gezelligheid, veel eten en natuurlijk de leukste kerstverlichting. Alle lampjes die je dan om je heen ziet geven je een gezellig en warm gevoel, maar ze zijn helaas niet altijd even vriendelijk voor het milieu. Er wordt namelijk een hoop stroom verbruikt in deze periode, wat voor een grote milieubelasting zorgt. Toch zijn er wel manieren om dit jaar op een duurzame manier het kerstfeest te vieren en dus te gaan voor een milieuvriendelijke, groene kerst. Wij leggen je uit hoe. 

Led-kerstverlichting 

De makkelijkste manier om de kerstperiode duurzaam door te brengen is door over te stappen op ledverlichting. Er is bijvoorbeeld kerstboomverlichting beschikbaar waarin ledlampjes zitten. Dit soort lampen verbruiken, anders dan bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen, veel minder stroom en gaan daarbij ook nog eens een stuk langer mee. Hierdoor hoeft voor dit soort lampen minder elektriciteit opgewekt te worden, iets wat zorgt voor een aanzienlijk lagere belasting van het milieu. Bovendien is ledverlichting ook een stuk zuiniger, waardoor dit een hoop scheelt voor uw portemonnee in de toch al zo dure kerstmaand. Nog een bijkomend voordeel van dit soort licht is dat de lampjes niet warm worden. Hierdoor is dit ook een veel veiligere optie voor bijvoorbeeld in de kunstkerstboom, om brand en andere gevaren te voorkomen. Ga naast ledlampjes in de boom ook voor bijvoorbeeld ijspegelverlichting of gekleurde kerstverlichting. Met ledverlichting kun je alle kanten op.  

Twinkly slimme kerstverlichting 

Slimme verlichting is in opkomst. Dit zijn lampen die bestuurd worden via een app op je telefoon of tablet. Of, als je ze gekoppeld hebt aan je Smart Home-systeem, zelfs via je stem. Je kunt ze dan in- of uitschakelen, maar vaak ook helemaal personaliseren. Voor kerstverlichting is dit dus helemaal een hele leuke optie. Zo kun je je de kerstverlichting helemaal eigen maken en steel je sowieso de show. Een voorbeeld van dit soort slimme verlichting is Twinkly kerstverlichting. Dit zijn lichtsnoeren, lichtslingers, ijspegelverlichting en lichtgordijnen die allemaal op afstand bestuurbaar zijn. Hierdoor kun je de lampen niet alleen aanzetten als je niet thuis bent, maar ook helemaal aanpassen aan je eigen smaak. Zo maak je verschillende animaties en lichtshows, voor een unieke kerstervaring.

Wat maakt dit dan duurzaam? Slimme kerstverlichting is duurzaam omdat hiermee voorkomen wordt dat lampen onnodig aanstaan. Via de app zie je of de lampjes in je kerstboom nog branden, ook als je aan de andere kant van het land zit. Zo branden de lampjes alleen als het écht nodig is. Bovendien zijn de lampjes via de app dimbaar, zodat ze niet continu op volle sterkte hoeven te branden. Zo krijg je dus zeker een groene kerst! 

Maar zeg nou zelf: dat je hiermee je buren, vrienden en familie kunt imponeren blijft natuurlijk wel het leukst.

Andere duurzame aanpassingen

Ook kleine veranderingen kunnen zorgen voor een lager energieverbruik en zo voor een beter milieu en verlaagde kosten. Zo kun je bijvoorbeeld een timer gebruiken om er zeker van te zijn dat de lampen op tijd uit- en inschakelen. Ook in de app van de Twinkly kerstverlichting kun je een timer instellen. Een andere tip is om de stekker van je kerstboomverlichting en andere kerstlampen altijd uit het stopcontact te trekken, om sluipverbruik te voorkomen. Of sluit de lampjes aan op een smart plug, die ze slim maakt, zodat je op een goedkope wijze kunt profiteren van de voordelen van slimme kerstverlichting.

Deze kerst wordt gezellig én duurzaam met slechts een paar aanpassingen. Zo kun je gaan voor ledverlichting of slimme verlichting om een steentje bij te dragen aan het milieu en bovendien scheelt dit een hoop voor je bankrekening. Kerst is immers al duur genoeg. Ook andere aanpassingen kunnen voor een groot resultaat zorgen. Zo ga je onbezorgd de kerst door. Hopelijk wordt het dit jaar een groene én witte kerst!