duurzame energie soorten voor prive
Duurzame energie Marco  

Welke duurzame energie soorten kennen we voor privé gebruik?

Dat het niet goed gaat met de wereld is bij de meeste mensen onderhand wel bekend. Natuurlijk blijft er een klein groepje roepen dat het klimaat altijd onderhevig aan verandering is geweest, maar de meesten van ons kijken naar de wetenschap en die laat zien dat deze negatieve veranderingen komen door menselijk handelen. En dus moet dat menselijk handelen veranderen. Zo wordt er hard gewerkt aan verschillende vormen van duurzame energie. In deze blog beantwoorden we de vraag welke vormen van duurzame energie er zijn en welke energiebesparende maatregelen wij zelf kunnen nemen om te zorgen dat het weer goed komt met de aarde.

Wat verstaan we nu precies onder duurzame energie?

Duurzame energie kun je omschrijven als schone energie die nooit opraakt en niet schadelijk is voor het milieu. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zonne-energie of windenergie, maar ondertussen zijn er meer manieren om duurzaam energie op te wekken.  

Het gebruik van wind als energie bron

Eigenlijk zijn wij Nederlanders al eeuwen gewend om energie op te wekken uit wind. Wind is een bron die nooit opraakt en de CO2-uitstoot is 50 keer lager dan van die van zogenaamde ‘grijze’ stroom. Windenergie wek je op met een windmolen of windturbine. De levensduur van een windturbine is ongeveer twintig jaar. In die jaren produceert een windturbine tot 80 keer zoveel energie als er nodig is om er één te bouwen. Er is grote behoefte aan ruimte voor windturbines, maar ook veel weerstand bij omwonenden. Daarom zijn er tegenwoordig strenge regels omtrent het plaatsen van windmolens. 

Zonnepanelen zijn de grootste duurzame energiebron

zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een enorme doorbraak gehad de afgelopen jaren. Niet alleen zijn ze goedkoper geworden en zijn er allerlei subsidies voor te vinden, ze gaan ook steeds langer mee… wat de investering voor veel mensen nog interessanter maakt.De energie die de zon levert raakt nooit op en met de juiste keuze en een goed advies van een zonne-energie aanbieder levert het je ook nog rendement op. Zonnestroom is verreweg de goedkoopste vorm van duurzame energie. Maar liefst 69 procent van onze zogeheten primaire energie komt straks uit zonnepanelen. Windmolens zullen voor 18 procent zorgen, en de resterende 13 procent komt uit biomassa, waterkracht, aardwarmte en andere vormen van energie. In 2015 kwam wereldwijd 84 procent van de primaire energie nog uit kolen, olie en gas, en 5 procent uit kerncentrales.

Wat is omgevingsenergie en hoe kun je het gebruiken?

omgevingsenergie

In de aarde en de bodem zit warmte. Deze bodemwarmte is bruikbaar voor verwarming en koeling. Door een warmtepomp aan te schaffen kun je er ook gebruik van maken. Een warmtepomp kan deze bodemwarmte verwarmen tot bruikbare warmte.

Biobrandstoffen gebruiken om energie op te wekken

Door verbranding of vergassing van afval kun je energie als elektriciteit en warmte opwekken. Dit is een kosteneffectieve verwijdering van afvalstromen. Biobrandstoffen kun je ook produceren uit dierlijk en plantaardig afval. Sommige van deze biomassa kun je omzetten in gasvormige of vloeibare energiedragers, zoals biogas en biodiesel.

Het opslaan van energie is ook duurzaam

Bij energieopslag wek je geen energie op. Je slaat energie op, om op een later moment te gebruiken. Warmte of koude wordt via een warmtewisselaar in een bodemlaag opgeslagen. Met dit systeem kun je bedrijfsprocessen of ruimten koelen en verwarmen.

Naast over te stappen op duurzame energie, kun je ook bijdragen aan de energietransitie door energiebesparende maatregelen te nemen in je huishouden. Veel mensen zien hier het voordeel van en gaan op zoek naar manieren om dit te doen. Hieronder helpen we je daarmee.

Kies voor led-lampen in huis

Soms maakt een kleine verandering al een groot verschil. Wist je dat led-lampen veel minder stroom verbruiken omdat er minder verloren gaat in de vorm van warmte? Zo kun je tot wel 90% op je elektriciteitskosten voor verlichting besparen.

Controleer het verbruik van apparatuur

Wanneer je denkt aan energiebesparende maatregelen, denk je misschien niet direct aan het verbruik van bijvoorbeeld het koffiezetapparaat. Toch loont het om ook naar het energieverbruik van dit soort kleine apparaten te kijken en deze eventueel te vervangen als ze veel energie gebruiken.

Elimineer sluipverbruik

Laat je jouw laptop, printer en koffiezetapparaat ‘s avonds of ’s nachts aan staan? Grote kans van wel, maar door deze vorm van sluipverbruik te elimineren, kun je vaak al flink op je energie verbruik besparen.

Isolatie door middel van raamfolie

Heb jij een oude woning? Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas maar ook van dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in je woning en verbruik je minder energie.