v
Duurzaam wonen Overig 6tlpzd  

Waar moet je aan denken als je een oud huis gaat opknappen?

Het renoveren van een oudere woning kan een unieke uitdaging zijn. Niet alleen historische huizen, maar ook huizen die 40 jaar geleden zijn gebouwd, kunnen met chemicaliën beladen materialen, verouderde elektrische systemen, zwakke daken hebben, of een trap renovatie nodig hebben, om maar een paar problemen te noemen. Soms zijn de problemen te wijten aan veranderingen in wetten en normen, en soms zijn ze gewoon te wijten aan ouderdom. 

Daarnaast kunnen de activiteiten erg uiteenlopen, bij renovatie open trap in een 19e eeuws pand, komt meer kijken dan bij een renovatie van in een huis van 40 jaar oud. Als je overweegt een oud huis te restaureren, zijn hier enkele dingen die je moet weten voordat je aan het project begint.

De muren kunnen giftig zijn

Veel woningen van een bepaalde leeftijd bevatten gevaarlijke stoffen. Toen ze werden gebouwd, was natuurlijk niet bekend dat ze gevaarlijk waren, en zelfs vandaag zijn deze stoffen niet schadelijk, tenzij ze in de lucht komen tijdens sloop of renovatie, of door beschadigde oppervlakken. Zo bevatten huizen die vóór de jaren tachtig zijn gebouwd waarschijnlijk asbest, dat te vinden is in structuurverf, stoomleidingen, opgespoten isolatie en vloertegels. Wanneer je oude tegels scheurt of isolatie afbreekt, kan asbest in de lucht komen, wat longschade kan veroorzaken bij mensen die aan of in het huis werken.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met loodverf bij het renoveren van een ouder huis. Ongeveer 87 procent van de huizen die vóór 1940 zijn gebouwd, en een kwart van de huizen die tussen 1960 en 1978 zijn gebouwd, zijn geverfd met loodhoudende verf, wat zowel fysieke als mentale problemen kan veroorzaken, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen .

Als het gaat om het renoveren van een huis met giftige chemicaliën, met name asbest, kun je het beste een beroep doen op professionals. Je kunt zelf op asbest testen, maar je hebt de juiste veiligheidsuitrusting en een gasmasker nodig om het te verwijderen. Loodverf is misschien een minder groot probleem: het kan worden overschilderd met loodvrije verf. Als je echter merkt dat de muren of plafonds of vensterbanken/kozijnen afbladderen, afbrokkelen of barsten, moet deze met bepaalde voorzorgsmaatregelen worden verwijderd.

Schimmel verspreidt zich

Oudere huizen hebben meer kans op vochtproblemen, door niet-geïdentificeerde lekkages en overstromingen of waterschade die nooit goed is verholpen. Als gevolg hiervan kan er schimmel aanwezig zijn, vooral in kelders en donkere ruimtes. Als de woning die je aan het renoveren bent in de buurt van de zee staat, is de kans op schimmel nog groter.

Hoewel het risico minder ernstig is dan bij lood of asbest, kunnen schimmels en meeldauw gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor mensen met aandoeningen van de luchtwegen of allergieën; ze veroorzaken op zijn minst onaangename geuren en kunnen leiden tot rot. Schimmels groeien snel en gaan niet vanzelf weg. Dus als je tijdens renovaties schimmel of meeldauw aantreft, moet dit meteen worden aangepakt.

Hoewel er professionals zijn die gespecialiseerd zijn in het veilig verwijderen van schimmel, is het vaak mogelijk om er zelf vanaf te komen. Maar je kunt niet over schimmel schilderen of gewoon een stuk gipsplaat uitsnijden waar het groeit – schimmel kan in de lucht komen en zich verspreiden naar nabijgelegen gebieden. Schimmel kan meestal worden verwijderd met een oplossing die bleekmiddel of waterstofperoxide bevat, maar je moet handschoenen, een masker en oogbescherming dragen en de ruimte ventileren met een ventilator of door de ramen te openen.