deelauto
Duurzaam leven Overig 6tlpzd  

De voordelen van een deelauto

In bijna alle Nederlandse steden is het tegenwoordig mogelijk om gebruik te maken van een deelauto. Autodelen is een service waarbij leden specifieke voertuigen kunnen gebruiken wanneer ze die nodig hebben. Het is een alternatief voor het bezitten van een voertuig voor degenen die een dergelijk voertuig niet zo vaak nodig hebben. Vandaar dat er tegenwoordig een deelauto Rotterdam, een deelauto Utrecht en een deelauto in elke grote stad van Nederland te vinden is. Niet voor niets, want het delen van een auto heeft ontzettend veel voordelen. Lees snel verder om ze allemaal te ontdekken!

Autodelen vermindert de uitstoot van broeikasgassen

Heel veel van de voordelen van autodelen hebben betrekking op het milieu. Dat komt omdat autodelen het probleem van de uitstoot van broeikasgassen op verschillende manieren aanpakt. Autodelen levert deze milieuvoordelen op:

  • Minder auto’s in het verkeer
  • Minder autokilometers gereden
  • Minder luchtvervuiling
  • Kans voor meer stedelijk groen

Al deze factoren helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Autodelen zelf is doorgaans meer sociaal gericht dan winstgericht. Autodelen vermindert luchtvervuiling en broeikasgassen. Een positieve bijdrage leveren aan het milieu is vaak een doel in het autodeelsysteem, zowel voor aanbieder als voor gebruiker.

Autodelen vermindert de benodigde ruimte voor parkeerinfrastructuur

Als minder mensen auto’s hebben, is er minder behoefte aan parkeren. Parkeren en parkeerinfrastructuur in steden nemen veel ruimte in beslag. Door autodelen kunnen in theorie meer auto’s van de weg gehaald worden. In steden waar autodelen aanslaat, komen er meer mogelijkheden voor stedelijk groen. Ruimte hebben voor meer natuur in stedelijke gebieden kan helpen met de luchtkwaliteit en temperatuur en zorgt daarnaast voor een prettigere omgeving.

Minder auto’s in het verkeer

Het principe van autodelen kan helpen auto’s van de weg te halen. In principe kan één autodeel voertuig zeven tot elf particuliere voertuigen vervangen. Dat betekent dat autodelen een enorme impact kan hebben op het verkeer en onze omgeving. Dat is niet alles! Omdat 1/5 van de uitstoot die vrijkomt tijdens de levensduur van een auto afkomstig is van de productie, kan de behoefte aan minder auto’s ook een grote impact hebben op het milieu.

Bespaar geld met autodelen

Het bezitten van een auto brengt kosten met zich mee. In tegenstelling tot een huis verliezen auto’s na verloop van tijd waarde… en dat gaat vrij snel. Daarnaast hebben ze reparaties en routineonderhoud nodig. Het is misschien tijd om te heroverwegen of het bezit van een auto zinvol is wanneer autodelen beschikbaar is, zeker als je de auto niet vaak gebruikt. Een greep uit de kosten waarop je bespaart als je overstapt op autodelen:

  • aanschaf van de auto
  • Verzekering: Met een autodelen abonnement ben je bij een ongeval gedekt door een verzekering. Verzekeringen kunnen tegenwoordig vrij duur zijn, zeker als je een beginnend chauffeur bent,  autodelen verlaagt die verzekeringskosten dramatisch.
  • Routineonderhoud: autodeeldiensten krijgen hun eigen olieverversing, wasbeurten, etc. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud van het voertuig. Het bezit van een auto brengt echter wel deze routine kosten met zich mee die in de loop van de tijd kunnen oplopen, zeker naarmate de auto ouder wordt.
  • Benzine: De meeste autodeeldiensten hebben een optie voor elektrische auto’s. De meeste hebben ook zuinige benzine opties. Sommigen betalen zelfs voor de benzine als onderdeel van het lidmaatschap. Als het een privéauto betreft, betaal je sowieso alle ritjes naar het tankstation.