Voorkom voedselverspilling met bananenschillen
Overig Eleni  

Voorkom voedselverspilling met dit heerlijke recept van bananenschillen

Duurzaam leven ziet er voor iedereen anders uit, maar voedselverspilling is ieder geval iets wat daar niet bij hoort. Dit luxeprobleem komt vooral veel in het rijke westen voor. In andere gebieden van de wereld zijn ze veel beter in heerlijke gerechten maken met weinig middelen. Denk bijvoorbeeld aan dit recept voor pulled pork van bananenschillen. Laat vlees (een dagje) staan én ga de strijd aan tegen voedselverspilling met dit heerlijke gerecht!

Voedselverspilling zou niet meer van deze tijd moeten zijn, we weten ten slotte wel beter inmiddels. De initiatieven om voedselverspilling te voorkomen vliegen (ook niet duurzaam) je om de oren, maar verandering begint natuurlijk bij jezelf. Denk bijvoorbeeld aan restjesdag of een grote pan soep om alle overblijfselen op te maken. Ga nóg een stapje verder door ook delen van voedsel te gebruiken die je normaal over het hoofd zou zien. Wat dacht van koken met schillen? Bijvoorbeeld dit heerlijke recept voor Pulled Pork van bananenschil? Ja, je leest het goed én het is nog heerlijk ook!

Voorkom voedselverspilling zo

Boordevol vezels, vitaminen en mineralen

De banaan is een geliefd fruit. Of je het nou zó uit het vuistje eet, of verwerkt in heerlijke gerechten. Denk bijvoorbeeld aan bananenpannenkoeken, een gezonde smoothie of bananencake. De zoete smaak en romige substantie maakt dat deze vrucht een perfecte toevoeging is aan allerlei zoete gerechten. Zo geef je pannenkoeken of cake gemakkelijk een gezonde twist. Wist je dat de bananenschil net zo gezond en veelzijdig is? In tegenstelling tot de banaan, is de schil heel geschikt voor allerlei hartige gerechten, zoals curry. Daarnaast zit de schil boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Vergeet alleen niet de biologische variant te gebruiken, zodat je zeker weet dat de schil niet bespoten is met allerlei chemische middelen. 

koken met bananenschillen

Dit heb je nodig

Dit gerecht heeft een heerlijke, kruidige en volle smaak. Trek je kruidenkast maar open, want voor twee personen heb je deze ingrediënten nodig:

 • 3 biologische gele bananen (nog een beetje groen)

       Voor de marinade:

 • 1/2 theelepel gemalen komijn
 • 1/2 theelepel kurkumapoeder
 • 3/4 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 1 theelepel 5 spice kruid
 • 1/2 theelepel sambal oelek
 • 1 teentje geperste knoflook
 • 2 centimeter geraspte, verse gember
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel zoete chilisaus
 • Snufje zout

Zo maak je het

Dit gerecht is niet alleen hartstikke gezond en duurzaam, het is ook nog eens makkelijk en snel in elkaar geflanst. Vergeet trouwens niet om de bananen te gebruiken voor een ander recept, anders gaat dat duurzame natuurlijk niet meer op!

1. Was de bananen goed onder de kraan en wrijf ze droog met een schone theedoek. Pel vervolgens de bananen en bewaar het vruchtvlees apart. 

2. Ken je die witte sliertjes die altijd op je banaan zitten en niet zo lekker smaken? Deze zitten ook in de schil. Schraap dit daarom goed uit met een lepel. Verwijder ook nog de houterige uiteinden van de schillen, deze smaken namelijk ook niet lekker. 

Voorkom voedselverspilling met dit heerlijke recept van bananenschillen

3. Leg de bananenschillen met de buitenkant naar boven op een snijplank en druk ze goed plat. Hier komt het ‘pull’ gedeelte aan de orde, want met een vork ga je slierten maken van de schil. Zet een vork in het midden van de schil en trek deze stevig naar beneden. Herhaal dit tot alle bananenschillen van onder naar boven veranderd zijn in slierten. Snij deze vervolgens in 3 delen.  

4. Meng alle ingrediënten voor de marinade goed door elkaar in een ruime kom en voeg hier de slierten bananenschil aan toe. Hussel het geheel goed door elkaar en laat dit even marineren.

5. Verhit wat olie in een koekenpan en doe de bananenschillen erbij. Voeg een scheutje water toe en bak de bananenschillen 10 minuten op middelhoog vuur. Laat het water telkens helemaal verdampen en voeg dan weer een nieuw scheutje water toe. Zorg na 10 minuten dat het water helemaal verdampt is voor je het vuur uit zet.

Voorkom voedselverspilling met dit heerlijke recept

De mogelijkheden zijn eindeloos

De vegan pulled pork is klaar en nu is het tijd om de pulled bananenschil te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek broodje pulled pork. Besmeer een broodje met (vegan) mayonaise en beleg deze rijkelijk met de pulled bananenschillen. Top het geheel af met een blaadje sla en wat ingelegde rode kool. Maak het gerecht compleet met cassave kroepoek on the side. Voor een heerlijke avondmaal kan je de pulled bananenschillen ook verwerken in een taco of wrap. Heb je een borrel in het vooruitzicht? Maak deze dan compleet met een portie nacho’s afgetopt met de vegan pulled pork. De mogelijkheden zijn eindeloos!