Duurzaam leven Zelfvoorzienend 6tlpzd  

Maak je eigen binnen kruidentuin, verantwoord, vers maar vooral lekker

Maak je eigen binnen kruidentuin

Je wordt tegenwoordig overstelpt met allerlei adviezen over gezond eten en worden we veelvuldig gewaarschuwd over de afkomst van ons voedsel. Een van de meest simpele mogelijkheden om zelf controle te houden over de afkomst én wat ook nog eens gezond is, is een kruidentuin in huis. Het eten van kruiden is altijd gezond en daarnaast zijn kruiden een uitstekende smaakmaker voor onze gerechten. Het is inmiddels al een trend om een binnentuin voor planten en bloemen aan te leggen. Veel simpeler is het met kruiden. Dus maak je eigen binnen kruidentuin.

kruidentuin in huis
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/367043438376226958/

Hoe te beginnen met een kruidentuin in huis?

Maak je eigen binnen kruidentuin klinkt natuurlijk gemakkelijk, maar wat als je totaal geen verstand van tuinieren hebt? Dat is geen probleem. Zelfs de grootste leek kan een eigen kruidentuin in huis aanleggen. Begin eerst met het bepalen, hoe je dit wilt. Wil je je kruiden in potten of juist in bakken. Als je een grote bak met potzand hebt, dan kun je alle kruiden bij elkaar zetten. Je moet alleen wel plaats in huis hebben met voldoende zonlicht om een grote bak kwijt te kunnen. Heb je een serre dan kan een bak prima daar staan. Je kunt er ook voor kiezen om overal potjes neer te zetten. Potjes kun je op het interieur aanpassen en passen prima op een vensterbank. Daarnaast zijn er kruiden die meer zonlicht nodig hebben dan andere kruiden. Dus verschillende potjes zijn dan wel handig. Wil je niet wachten tot de kruiden gaan groeien, dan kun je bij een tuincentrum kruidenplantjes kopen. Je kunt ook zaadjes kopen, dan moet je iets meer geduld hebben.

Overige tips voor je eigen binnentuin met kruiden

Wanneer je potjes met kruidenplanten koopt, dan zijn ze voorzien van een labeltje. Gooi dit nooit weg. Vooral als je ervoor kiest om je kruiden in één grote bak te plaatsen dan is het handig als je het labeltje bij het betreffende plantje zet. Zo kom je niet in de war en er staat nuttige informatie over de verzorging van de kruiden op. Plant je zaadjes, dan kun je gemakkelijk de lege zakjes bij de zaadjes in de aarde steken. Een andere belangrijke tip is de controle van je kruidenplantjes. Controleer regelmatig of er geen insecten inzitten en of de blaadjes niet aangevreten zijn. Houdt ook een logboek bij. Noteer hierin wanneer en welke planten je gezaaid hebt, wanneer je voeding toegevoegd hebt en wanneer je oogst. Vooral voor een beginner kan een logboek nuttig en leerzaam zijn.