schillen in de soep
Duurzaam leven Eleni  

5 tips om te koken met schillen (en voedselverspilling te voorkomen)

Het is geen geheim dat het gemiddelde huishouden wel eens voedsel weggooit. Door het te laten bederven of simpelweg maar een klein deel van een product te benutten. Wil jij de strijd aan tegen voedselverspilling? Lees dan om onze tips om groente en fruit helemaal te benutten. Ja, zelfs de schil!

In veel culturen is het heel gebruikelijk om alle delen van de Buffalo te gebruiken. Dat hoef je niet te letterlijk te nemen, want zelfs als vegetariër of veganist kan je dit principe toepassen. Lees snel verder voor onze simpele tips om minder schillen te verspillen. Wedden dat je met deze kleine aanpassingen een hoop GFT-afval kan voorkomen? 

schil als smaakmaker

1. Wassen in plaats van schillen

Veel mensen zijn huiverig voor alle deukjes, krasjes en bruine vlekken die op groenten en fruit te vinden zijn en schillen deze het liefst tot al oneffenheden weg zijn. Hartstikke zonde, want zo verspil je al gauw een groot deel terwijl ook deze plekjes prima te eten zijn. Kies er daarom liever voor om de groenten en het fruit grondig te wassen of een tijdje te laten weken in water voor je ermee aan de slag gaat. Ten slotte maakt imperfectie juist perfectie, toch?

koken met schillen

2. Door de zure appel heen bijten

Wist je dat je een heleboel fruitsoorten gewoon met schil kan eten, terwijl mensen deze het liefst schillen. Denk bijvoorbeeld aan de schil van een kiwi, die een beetje harig oogt en licht zurig smaakt, maar wel boordevol vitamine zit. Vergeet ook niet de appel. Bij uitstek is dit een fruitsoort die je prima met schil kan eten, maar toch vaak onnodig voor het buitenste, en meest vitamine- en vezelrijke stukje, beroofd wordt. Wij zeggen: bijt even door de zure appel heen en eet je fruit met schil en al. Voor je het weet ben je niet anders gewend!

schillen

3. Niet zeuren, maar grillen

Van sommige groenten en fruitsoorten zul je misschien minder goed kunnen voorstellen dat de schil te eten is, simpelweg omdat deze knoert- en knoerthard is. Gelukkig is daar een goede én lekkere oplossing voor: namelijk even grillen. Denk bijvoorbeeld aan een watermeloen die je even op de barbecue kunt leggen als een ‘steak’. Dan is de schil namelijk hartstikke lekker én het is gelijk een goede variatietip voor de vegetariërs, veganisten en flexitariërs onder ons. Hetzelfde geldt trouwens voor de pompoen. Het schillen van zo’n enorme vrucht is al een hels karwei, dus bespaar jezelf voortaan de moeite. Door de pompoen te grillen in de oven, verschijnt er een heerlijke en voedzame schil. Makkelijk én lekker dus. 

wassen in plaats van schillen

4. Gebruik de schil als smaakmaker

Bij vruchten als een citroen, limoen of sinaasappel wordt vaak vooral het sap gebruikt. Maar zoals je misschien wel vaker hebt gezien in een recept, kan je de schil juist heel goed gebruiken als smaakmaker. Rasp bijvoorbeeld een beetje citroenschil in een dressing of maak fijne schilfers van de schil van een mandoline en voeg deze toe aan een heerlijke salade. Zonde om zoveel smaak te laten liggen! 

schillen eten

5. Maak er soep van

Waarschijnlijk ben je al bekend met de truc om aspergeschillen en de harde uiteinden om te toveren tot een heerlijke aspergesoep. Ontzettend lekker én duurzaam. De meeste mensen eten de ene dag asperges en gebruiken de schillen om de volgende dag nog een soepje van te eten. Wist je dat je hetzelfde kan doen met allerlei verschillende groenten? De schillen geven namelijk een heleboel smaak af en kunnen goed gebruikt worden om een bouillon van te trekken. Daarnaast kun je de meeste schillen ook gewoon pureren tot een romige soep. Denk bijvoorbeeld aan de schillen van een pompoen wanneer je alleen de binnenkant nodig hebt voor een gerecht. Voeg daar gelijk de schillen  van een wortel aan toe als je toch liever een egale wortel serveert. Zo gebruik je toch alle delen van de groenten, maar merk je hier, in de vorm van een bouillon of gladde pureersoep, minder van. Zo zie je maar dat er meerdere wegen naar Rome leiden en er dus niet één manier is om duurzamer met je boodschappen om te gaan. 

schillen in de soep

Met deze kleine aanpassingen kom je al een heel eind om voedselverspilling te voorkomen. Niet alleen is het goed voor de aarde, ook jezelf doe je er een plezier mee. In de schillen zitten namelijk een heleboel voedingsstoffen die je écht niet aan je voorbij wil laten gaan. Tel daarbij ook dat het ook nog een beetje scheelt in je portemonnee en je hebt alle reden om deze tips toe te passen. Smakelijk!