geluidsoverlast
Overig 6tlpzd  

Drie tips bij geluidsoverlast van je buren!

We leven in Nederland zo dicht op elkaar dat het niet-horen van je buren in de meeste gevallen een illusie is. Toch is er wel een bepaalde norm rondom op het gebied van de geluiden die je wel en niet hoeft te horen. Wanneer je buren, overburen of straatgenoten het geluidsniveau niet binnen deze normen houden spreken we van geluidsoverlast. Omdat geluidsoverlast als heel vervelend ervaren kan worden geven we je in deze blog drie tips die je kunnen helpen wanneer jij geluidsoverlast ervaart van jouw buren!

Communiceren

Het probleem van heel veel vormen van overlast is dat er te weinig gecommuniceerd wordt. Wanneer jij duidelijk met je buren communiceert dat je last hebt van de geluidsniveaus die de buren produceren, dan zijn ze hier in ieder geval van op de hoogte. Of ze hier vervolgens wat mee doen is natuurlijk een tweede. Het is daarom erg belangrijk om de vormen van communicatie te documenteren. Hierdoor kun je altijd aantonen dat je in een vroeg stadium al aangegeven hebt last te hebben van de geproduceerde geluiden.

Meten = weten

Om het probleem gerechtelijk aan te kaarten dien je een vorm van bewijslast te hebben. Je kunt het beste hiervoor een bedrijf inschakelen dat je kan helpen met het verzamelen van de bewijzen. Deze bewijzen gaan onder andere over de geluidsoverlast buren tijden en het volume van de geluidsoverlast. Naast de gemeten bewijzen is het ook belangrijk om de mening van andere buren mee te nemen. Wanneer meerdere mensen uit jouw straat aangeven overlast te ervaren van iemand, dan zijn er veel minder bewijzen nodig om dit hard te maken. De mening van velen telt hierin dan al heel zwaar! Probeer daarom ook altijd ‘getuigen’ mee te nemen.

Zelf de overlast reduceren

Je kunt er ook voor kiezen om de overlast zelf te reduceren. Het nadeel hiervan is dat je kosten dient te maken voor overlast die veroorzaakt is door iemand anders. Wanneer je echter heftige klachten van de overlast ervaart, dan kan deze investering het meer dan waard zijn. Je kunt de overdracht van geluid naar jouw woning reduceren door bijvoorbeeld grote geluidsisolerende planten aan te schaffen of door meer textiel in de woning aan te brengen. Textiel neemt net als de geluidsisolerende planten veel geluid op waardoor je de overlast zelf kunt reduceren.