Duurzaam bouwen Duurzame energie Marco  

Je eigen duurzame woning ontwerpen

Duurzame woning ontwerpen

Als je het geluk hebt je eigen woning te kunnen bouwen, kun je meteen bij het ontwerpen van je huis al rekening houden met maatregelen die van je huis een echt duurzaam gebouw maken.

Duurzaam ontwerpen door toepassing van zonnepanelen

Zo kun je er bij de tekeningen al rekening mee houden dat je een behoorlijk deel van je energie wil opwekken met zonne-energie. Zorg er voor dat je schuine daken of een flink plat dak (bijvoorbeeld van een garage) goed op de zon worden geplaatst zodat er veel ruimte is voor panelen. Mocht je een dakkapel willen plaatsen, doe dat dan niet juist aan die kant. Mocht je al de beschikking hebben over een electrische auto, dan kan de elektriciteit van de zonnepanelen – op momenten dat je weinig electriciteit gebruikt – meteen worden opgeslagen in je auto. Dan weet je meteen zeker dat je auto ook rijdt op duurzame energie.

 

Windenergie

Er komen steeds meer oplossingen voor het opwekken van windenergie voor particulieren. Nog een beetje aan de prijzige kant, maar het is mogelijk om windenergie op te wekken op het eigen dak. Kiezen voor zowel zon- als windenergie voor je opwekking maakt wel dat je bijvoorbeeld ook ’s nachts duurzame energie opwekt.

Duurzaam ontwerpen door gebruik van aardwarmte

Voor het verwarmen en het koelen van je huis kun je gebruik maken van aardwarmte. Met een buis wordt dan aardwarmte onttrokken, die je vervolgens kunt gebruiken voor bijvoorbeeld je vloerverwarming (die kun je ook meteen bij de bouw kunt aanleggen) of je cv.

Ontwerp zonder gasaansluiting

Bij de bouw van je huis kan meteen worden besloten om geen gasaansluiting aan te leggen. Voor zowel de cv als voor het koken kunnen dan meteen elektrische oplossingen worden aangeschaft, waarbij er direct geen gebruik wordt gemaakt van gas.

Slimme meter

Zorg er ook voor dat je huis meteen wordt voorzien van een slimme meter. Inzicht in je energieverbruik zorgt er ook voor dat je op de handigste momenten gebruik maakt van de elektriciteit.

Isolatie

Wellicht een open deur, maar zorg er meteen voor dat het huis beschikt over de beste isolatie. Zowel in de muren als bij de keus van de ramen.

Gebruik minder energie

Door het gebruik van energiezuinige apparaten heb je ook minder energie nodig.

Duurzame woning ontwerpen met gespecialiseerde architect

Als je een duurzame woning wil ontwerpen is het handig meteen de hulp in te schakelen van een architectenbureau dat zich gespecialiseerd heeft in het ontwerpen van duurzame woningen.