Duurzaam bouwen 6tlpzd  

Tips voor het aanleggen van vloerverwarming

Vloerverwarming is een luxe waar we allemaal graag van willen genieten. Wil je ook vloerverwarming (laten) aanleggen om het comfort van je woning een niveau hoger te tillen? Lees dan de volgende tips om je op weg te helpen.

  1. Vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming

Het voordeel van vloerverwarming aanleggen in een bestaande vloer is dat het eigenlijk op twee manieren kan bijdragen tot de verwarming van de ruimte. Als je kiest voor vloerverwarming als hoofdverwarming, dan is er op zich geen andere bron van verwarming meer nodig. Natuurlijk is het dan wel van belang dat de verwarmingselementen op genoeg plaatsen aanwezig zijn, zodat de ruimte of woning als geheel optimaal op temperatuur blijft. Kies je voor vloerverwarming als bijverwarming, dan ligt dat anders. In dat geval is het een goed idee om alsnog elektrische verwarming of centrale verwarming te gebruiken, aangezien je anders misschien niet genoeg verwarming hebt om de woning op een aangename temperatuur te houden.

  1. Ga voor verwarming van kwaliteit

Daarbij is het van essentieel belang dat je kiest voor kwaliteit bij het aanleggen van vloerverwarming. Dergelijke verwarming bestaat doorgaans uit een soort van pomp, die water doorheen de verwarmingsbuizen stuurt. Dit water wordt opgewarmd en geeft zijn temperatuur af aan de vloer, waarna het opstijgt. Hoe beter de kwaliteit van de pomp en de leidingen, hoe langer die zullen meegaan én hoe beter de temperatuur van het water beheerd kan worden. De vloerverwarming kosten liggen hierdoor misschien wel wat hoger, uiteindelijk geniet je wel van meer wooncomfort!

  1. De plaatsing van de vloerverwarming

Als je weet welke vloerverwarming je wil plaatsen, is het ook van belang dat je precies weet welke structuur je de verwarming geeft onder de vloer. Er zijn twee mogelijkheden: een meander legpatroon en een slakkenhuis legpatroon. De eerste methode kenmerkt zich door een grotere afgifte van warmte aan de rand van de vloer – en dat maakt deze optie populair bij ruimtes met grote ramen (aangezien deze op zich al meer koude doorlaten). Een slakkenhuis patroon biedt dan weer als voordeel dat de warmte gelijkmatiger over de ruimte wordt verdeeld.

Vloerverwarming voor een gezellig, comfortabele woning

Bij het aanleggen van vloerverwarming komt heel wat inzicht, geduld en organisatie kijken, dat is zeker. Wil je er het beste uit halen? Dan is het de moeite waard om rekening te houden met bovenstaande tips.