peren inmaken
Duurzaam leven Zelfvoorzienend 6tlpzd  

Peren wecken? Lees hier alles wat je moet weten voor het inmaken van peren

Peren behoren tot de lekkerste soorten fruit die er zijn. Veel mensen die van lekker fruit houden hebben dit goed in de gaten en kiezen voor peren wecken. Het inmaken van peren heeft diverse voordelen. De belangrijkste is natuurlijk dat je door het peren inmaken dit fruit lang houdbaar maakt. En dus op elk gewenst moment over verse en lekker smakende peren kunt beschikken. Maar hoe gaat peren wecken in zijn werk? Hoe pak je het peren inmaken op een goede manier aan? In dit artikel lees je alles over de werkwijze van het inmaken van peren. Over de pluspunten van deze aanpak, de beste methode van peren wecken en de tappen die je moet doorlopen om het inmaken van peren op een efficiënte manier aan te pakken. Alvast veel plezier toegewenst met het peren wecken en natuurlijk vooral met het opeten van deze lekkernij!

Maar je hebt toch een vriezer thuis? De voordelen van peren wecken

Hoe leuk peren inmaken ook is: waarom zou je dit eigenlijk doen? Je kunt peren toch ook bewaren in de vriezer? Wat is dan de meerwaarde van peren inmaken op de ouderwetse, traditionele manier? Het antwoord is heel simpel: peren inmaken resulteert erin dat je de peren nog minstens een jaar lang zonder problemen kunt consumeren. En peren die geweckt zijn, smaken en stuk lekker dan eerder ingevroren peren. Daarbij kun je tijdens het perenseizoen veel peren inslaan, de peren inmaken en die het hele jaar door eten. Je bent dan goedkoop uit, want als de peren in de supermarkt prijzig worden, kun je voordelig lekker peren eten. Ten derde is een groot pluspunt van geweckte peren het feit dat dit gezond is. Er zijn geen conserveringsmiddelen voor nodig en de vitaminen en goede voedingsstoffen blijven goed bewaard. In de laatste plaats is het wecken van peren (of andere groenten uit je tuin) ideaal, omdat je geen eten hoeft weg te gooien. Je pakt gewoon wat je nodig hebt!

Wat houdt peren inmaken in hoofdlijnen in?

Het inmaken van peren vindt plaats in een aantal fases. Eerst worden de peren verhit, zodat ze goed te conserveren zijn. Het verhittingsproces is cruciaal om allerlei kleine micro-organismen te doden die de kwaliteit van de peren op termijn aantasten. Na het verhitten van de peren worden ze afgekoeld in de weckfles of weckpot, waardoor deze vacuüm trekt. Eigenlijk betreft het inmaken van peren dus een vrij simpel proces. Maar er zijn wel diverse aandachtspunten die je goed in het vizier moet houden tijdens het peren wecken.

Stappenplan: hoe kun je stap voor stap het beste peren wecken?

Het wecken van de peren begint met hygiëne. Dit is cruciaal. Was je handen zorgvuldig. Daarbij moeten de weckpotten en/of -flessen die je gaat gebruiken gesteriliseerd worden. Neem hierbij ook de rubberringen mee die op de flesmond zitten. Goed steriliseren doe je door de flessen of potten minstens vijf minuten lang in kokend water (voorzien van soda) te leggen. Ook de afwasmachine is een mogelijkheid om de materialen grondig te steriliseren. Zo worden alle bacteriën, schimmels en micro-organismen gedood. Vervolgens kunnen de peren bereid worden. Schil de peren en was ze grondig. Wil je stoofperen bereiden, voeg dan een eetlepel kanaal te toe in een pannetjes met water en kook de peren gaar. Dit doe je door, als het water kookt, de kookplaat zacht te zetten en de peren een dag lang te laten garen. Als de peren eenmaal goed gaar zijn, moeten de potten of weckflessen waar de peren inkomen goed verhit worden. De potten moeten goed heet zijn, zodat de gegaarde peren niet direct afkoelen als ze ingemaakt worden. Stof de peren in de pot en probeer hierbij zo weinig mogelijk ruimte (en lucht) over te laten. Maak direct ook de randen van de pot of fles goed schoon. Hierna kan de pot gesloten worden, uiteraard met de rubberen ring rond de pot- of fleshals. Vervolgens doe je het deksel op de fles, of je klemt de beugelafsluiting er stevig op, en draai je de pot om. Na twee uur kan de pot of fles weer rechtgezet worden. Door de afkoeling is de weckpot of weckfles vacuüm getrokken. Het inmaken van peren op deze manier betekent dat je de peren wel een jaar lang probleemloos kunt bewaren. Alvast veel weck- en eetplezier toegewenst!