champignons kweken
Duurzaam leven Zelfvoorzienend 6tlpzd  

Zelf champignons kweken: voordelen, aanpak & adviezen

Champignons maken bepaalde gerechten een stuk lekkerder. Denk aan pasta’s, maar ook aan vleessoorten, salades en aardappelgerechten. Veel mensen kiezen ervoor om hun champions, zoals champignons ook wel genoemd worden, in de supermarkt of bij een groentehandel te kopen. Toch is er niets dat zelf champignons kweken en eten kan overtreffen. Je komt hier eigenlijk pas achter als je het zelf een keer probeert en ervoor kiest om zelfs champignons kweken te gaan. Wat zijn, kritisch bekeken, de voordelen van champignons kweken in je eigen tuin. In dit artikel lees je alles over zelf champignons kweken, de pluspunten die dit heeft en hoe je op een slimme manier champignons kweken kunt voor het beste en lekkerste resultaat. Doe je voordeel met onze tips en adviezen.

Wat is de meerwaarde van zelf champignons kweken?

De belangrijkste meerwaarde van champignons kweken in je eigen tuin zit hem in de onovertroffen en echte smaak van zelf gekweekte champignons. Wie kiest voor zelf champignons kweken kiest voor puur natuur. En dat is ook wat je proeft als je de champignons zelf opeet: een (h)eerlijke smaak! Naast de smaak is champignons kweken voor eigen gebruik gewoon erg leuk om te doen. Het geeft ontspanning en stimuleert je om regelmatig even in de moestuin te kijken of buiten aan de slag te gaan. Nodeloos te zeggen dat dat goed is voor je fysieke gesteldheid, maar zeker ook voor je geest! Even in de moestuin aan de gang gaan is goed tegen stress en helpt je om je gedachten even te verzetten. Zeker na een drukke werkdag is dat heerlijk! Een derde voordeel van van zelf champions kweken is het feit dat eigen champignons gewoon gezond zijn. Zo weet je dat er geen onbekende bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, want je hebt de champigons immers zelf zien groeien. Je weet dus precies wat je eet. En dat geeft een veilig en vertrouwd gevoel. In de vierde plaats is een eigen moestuintje voor de verbouw van champions ideaal omdat dit een voordelige manier van groente kweken is. Als je vaak champignons eet, schelt eigen kweek op termijn een hoop geld. En je winkelwagentje is ook wat leger als je je eigen champions gaat verbouwen, zeker als je dit uitbreidt naar meer groenten en/of fruit. We kunnen het rijtje pluspunten van champions kweken nog iets langer maken, want in de laatste plaats is het leuk en stoer om je eigen champions kweken te gaan en die vervolgens weg te geven aan bekenden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan familie, collega’s of goede vrienden. Voordelen genoeg dus voor de particuliere championkweker!

Zelf champignons kweken

Waar moet je op letten bij het kweken van je eigen champignons?

Champignons zijn feitelijk paddenstoelen met een vruchtlichaam dat uit schimmels bestaat. Een eerste belangrijke notitie is dat champignons, die geen bladgroen hebben, al hun voedingsstoffen uit organische materiaal halen. Daarom is het cruciaal voor het slagen van champignons kweken dat de champignons de juiste voeding krijgen. Een eerste stap is dan ook om te zorgen dat je de juiste compost maakt waarin champignons goed kunnen groeien. Dit is speciale compost die bestaat uit paardenmest en stro. Deze compost wordt vermengd met een kalksubstantie. Vervolgens moet de compost in kweekbakken gestopt worden. Een tweede stap in het proces van om zelf champignons kweken is het verhitten van de kweekbakken tot minimaal 55 graden Celsius. Dit is noodzakelijk om de garantie te hebben dat alle bacteriën, ongedierte en kleine beestjes die de champignongroei kunnen aantasten, gedood worden. Hierna worden de kweekbakken afgekoeld naar 2 graden Celsius. Vervolgens worden er graankorrels over de champignons uitgestrooid. De korrels graan moeten behandeld zijn, in de zin dat ze gesteriliseerd zijn en champignonsschimmels hebben. Hierop komen de schimmels via de graankorreltjes in de compost terecht. Wacht vervolgens tot de schimmel goed in de compost getrokken is, wat te zien is aan het wit bijkleuren van de compostlaag. Daarna komt er een extra laag van vier centimeter grond over de champignons heen. De schimmel groeit door de ze laag heen. Wordt de aardlaag wit, dan gaat het goed en kan de temperatuur in de kweekbak verlaagd worden om de champignons sneller te laten groeien. Wanneer er speldenknopjes zichtbaar worden, duurt het nog een week voordat de eerste champignons klaar zijn en geoogst kunnen worden. Andere speldeknoppen komen uit, waarna in circa drie maanden tijd tot wel zes keer geoogst kan worden!