betonband
Tuinieren 6tlpzd  

Hoe leg je een strakke en stijlvolle tuin aan als je niet veel ruimte hebt?

Gebrek aan ruimte heeft je nooit tegengehouden om iets creatiefs en overzichtelijks neer te zetten. Zo ook in je nieuwe stadswoning in Amsterdam Zuid. In de hoofdstad is ruimte een luxe zoals iedereen weet en de prijzen per vierkante meter zijn niet mals. Maar toen je na lang zoeken plotseling zo’n goede deal tegen kwam, kon je niet anders dan onmiddellijk tot de koop overgaan. 

En daar zit je dan! Je heuse eigen woning met tuin in Amsterdam. En dat voor een hele schappelijke prijs. Het was echt een koopje. Er moet nog wel het nodige gedaan worden aan de binnenkant, maar dat valt reuze mee. De vorige eigenaar had de keuken en de badkamer reeds gerenoveerd en ook in de woonkamer was twee jaar geleden een nieuwe vloer gelegd. 

De tuin buiten is echter een ander verhaal. Het is goed te zien dat er voorheen nauwelijks tot geen gebruik van de tuin werd gemaakt, ondanks het feit dat het hebben van een redelijke in Amsterdam toch een behoorlijke luxe is voor de meesten. Maar het besef dat een stukje buiten toch echt een zegen is, valt niet aan de staat van je nieuwe achtertuin af te lezen. 

Ondanks het feit dat je tuin toch bijna dertig vierkante meter groot is, is er de afgelopen jaren helemaal geen gebruik van gemaakt. In een hoek tegen het huis ligt een verroeste heggenschaar en een gebroken hark ligt al jaren vergeten en bedolven onder het zand. Dat zijn de enige twee tekenen dat er hier ooit iets van onderhoud heeft plaats gevonden, al zijn de effecten al lang niet meer zichtbaar. 

Je plant een tuinpad en een zithoek in je nieuw in te richten achtertuin

Maar hier ga jij verandering inbrengen. Je wilt het groen controleerbaar maken en nieuwe planten kopen. Je ziet voor je hoe je deze in een soort van grindbakken wilt planten en ook wil je een gezellige zithoek maken  met een degelijke tuinpad er naar toe. Om ervoor te zorgen dat je een duidelijke scheiding aan kunt brengen tussen het grind en het tuinpad, zorg je ervoor om betonbanden te gebruiken. Hiermee blijven je tegels op hun plek en breng je ook een duidelijke scheiding aan tussen het pad en het grind. 

Ook rond je zithoek wil je betonbanden plaatsen. Je wilt natuurlijk dat je zithoek een tijdje mee gaat en niks is zo vervelend als wanneer tegels gaan verschuiven doordat onderliggende zandlagen door bijvoorbeeld regenval verzakken. Als tegels gaan verzakken is het einde zoek en door het gebruik van betonbanden blijft alles prima op zijn plaats. 

Het geluid van water werkt rustgevend

Daarnaast wil je ook waterornamenten installeren. Niks is zo rustgevend als het geluid van kabbelend water. Tijdens de yoga sessies die je gepland hebt in je achtertuin deze zomer kun je je daar, omringd door weelderig groen, heel fijn op focussen en wordt je verder niet afgeleid door de vele geluiden van de grote stad. 

Bovendien zijn er tegenwoordig heel stijlvolle waterornamenten te verkrijgen die je tuin naast het geluid van water ook nog eens voorzien van een moderne en strak vormgegeven stijl.