winterklaar maken tuin
Tuinieren 6tlpzd  

De tuin winterklaar maken

Met het winterklaar maken van je tuin zorg je ervoor dat deze goed voorbereid de winter in gaat, en je in de lente weer kunt genieten van een mooie tuin. Maar wat komt er allemaal kijken bij de tuin winterklaar maken? In dit artikel hebben we een aantal zaken voor je op een rijtje gezet.

Bladruimen

Wanneer in de herfst de bladeren van de bomen vallen is het ook weer tijd om deze op te ruimen. De meeste mensen voeren al het blad af, maar de afgevallen bladeren bieden je tuin juist een goede bescherming tegen vorst. In plaats van al het blad af te voeren, kun je ook wat van de bladeren onder de bomen, struiken en planten en in de borders van je tuin vegen. Hiermee bescherm je deze planten in koude periodes, en het bespaart je ook nog eens wat werk.

Gazon

Wanneer je een gazon hebt, zul je moeten blijven grasmaaien totdat het gras stopt met groeien. Dit is het geval wanneer de bodemtemperatuur daalt tot rond de 6-8 °C, meestal rond eind oktober of begin november. Het is wel belangrijk om bij de laatste maaibeurten van het jaar het gras niet te kort te maaien, zodat het gras goed de winter door kan komen. Verwijder afgevallen bladeren trouwens wel van je gazon, ze zorgen ervoor dat het gras te weinig licht krijgt en kan verkleuren.

Planten beschermen

Niet alle planten zijn bestand tegen vorst, dus deze zul je moeten beschermen. Staan de planten die niet winterhard zijn in bloempotten, dan kun je ze naar binnen halen. Planten die je niet naar binnen kunt halen, kun je beschermen door ze in te wikkelen in noppenfolie of jute, of speciale beschermhoezen voor planten die je in tuincentra kunt kopen.

Bomen snoeien

De meeste bomen zijn in de herfst ook weer toe aan een snoeibeurt. De bladeren zijn afgevallen, dus het snoeien is nu ook wat makkelijker omdat je de takken goed kunt zien. Ook zijn de bomen in het najaar in rust, waardoor ze een snoeibeurt goed kunnen verdragen. Zorg er echter wel voor dat het niet vriest wanneer u bomen gaat snoeien, want dan is het risico op schade aan de bomen groot. Snoei tenslotte de zogenoemde ABC bomen wat eerder in het jaar, bij voorkeur in de nazomer. Dit zijn de esdoorn, berk en haagbeuk.

Bloembollen planten

Door bij het winterklaar maken van je tuin ook gelijk bloembollen te planten, zorg je ervoor dat je in de lente weer kunt genieten van mooie bloemen in je tuin. Je kunt de bollen van voorjaarsbloemen zoals tulpen, narcissen en krokussen tot en met de eerste week van december planten.