wespenseizoen
Overig 6tlpzd  

Het wespenseizoen komt er weer aan!

Nu de temperaturen stijgen en het langer licht is, komen de eerste wespen en bijen weer tevoorschijn. Waar bijen bijdragen aan de biodiversiteit in de omgeving van je woning, zijn wespen minder prettig. In het bijzonder wanneer je allergisch bent voor de steken van een wesp. Wespensteken kunnen voor flinke zwellingen zorgen bij personen met een allergie. Zeker bij een steek in je mond of hals kan een dergelijke zwelling erg gevaarlijk zijn. Reden genoeg om de wespen ver van je terras te houden! Er zijn verschillende manieren om een terras minder aantrekkelijk te maken voor wespen. In dit artikel lees je er meer over. 

Maak gebruik van je eigen wespenvanger 

Een van de mogelijkheden om de wespen bij je terras vandaan te houden, is het gebruik van een eigen wespenvanger. Een wespenvanger maak je van een plastic fles. Je snijdt hierbij de fles in twee stukken, op de plek waar de hals van de fles dunner begint te worden. Vervolgens steek je dit stuk op z’n kop in het resterende deel van de plastic fles. Nu is het enkel nog zaak om wat siroop aan de fles toe te voegen. Als een wesp in de fles vliegt, komt deze er niet meer uit. 

Voorkom kruimels en zoetigheid op je terras 

Nog slimmer is het om je terras minder aantrekkelijk te maken voor wespen, door de aanwezigheid van broodkruimels en zoetigheid te voorkomen. De broodkruimels trekken niet alleen wespen aan, maar ook ander ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan mieren, muizen, enzovoorts. Zorg dat je een bord direct naar binnen brengt, wanneer je uitgegeten bent. Veeg het terras daarnaast regelmatig aan, om eventuele kruimels op te ruimen. Het maakt dat wespen veel minder snel op je terras af zullen komen. 

Haal een wespennest vroegtijdig weg

Heb je te maken met een wespennest in de tuin? In dat geval zal een zelfgemaakte wespenvanger niet voldoende zijn. Schakel een professionele ongediertebestrijder in om het wespennest weg te laten halen. Zelf een wespennest verwijderen is sterk af te raden! De kans is groot dat de wespen je steken. Een wespennest veilig verwijderen voorkomt dat het nest zich al snel uitbreidt in het aantal wespen wat zich hierbinnen verstopt. Zelfs wanneer er geen wespen meer in het nest lijken te zitten, is het verstandig om deze weg te laten halen. Vaak blijft de jonge koningin in leven tijdens de winter, waarna zij in het voorjaar aan een nieuwe wespenkolonie begint.