vijver opknappen
Tuinieren 6tlpzd  

Alles om je vijver nu op te knappen

Het voorjaar is nu in volle gang. De temperatuur is nog steeds aan het stijgen en dit betekent dat de biologische processen in de vijver steeds sneller zullen gaan, oftewel in de vijver blijft alles door groeien. Voor bepaalde processen in de vijver betekent dit goed nieuws, echter zijn er ook processen waarvoor dit minder goed is en daar gaan we nu verder op in.

Plantenonderhoud

Over het algemeen is mei een ideale maand om weer nieuwe planten te poten in je vijver. Ook kunnen nu de waterplanten in je vijver worden gescheurd, om de plant weer te verjongen. Een van de goede biologische processen in je vijver is de groei van zuurstofplanten in je vijver. Zuurstof Planten nemen voedingsstoffen uit het water op, waardoor je vijver helder blijft. Houd wel in de gaten dat je een zuurstofplant korter maakt wanneer die de wateroppervlakte bereikt (dat merk je aan de groei van bloemetjes die uit je zuurstofplanten komen), want dan neemt de zuurstofplant bijna geen voedingsstoffen meer op. 

Draadalgen

Een zuurstofplant die te lang doorgroeit kan nog een probleem met zich mee brengen en dat is de groei van draadalgen. Des te meer reden om je zuurstofplanten goed in de gaten te houden, want je wilt natuurlijk geen vijver vol draadalgen. Heb je toch last van draadalg, probeer het dan zoveel mogelijk met de hand te verwijderen.

Zweefalgen

In mei kan de temperatuur weer flink oplopen en brengt zweefalgen met zich mee, want zweefalgen groeien vooral bij hoge watertemperaturen. Zweefalgen zijn een van de voornaamste oorzaken van groen water. Zweefalgen kun je het beste tegengaan met een algenbestrijder of door de waterhardheid van het water te verhogen, zodat de kans afneemt dat ze kunnen groeien.

Vissen

Ook voor de vissen is een heldere en schone vijver van belang. Dit heeft te maken met het uitwisselen van zuurstof en dat er niet een teveel aan CO2 ontstaat in je vijver. Buiten het onderhoud van planten is het ook belangrijk om vuil uit je vijver te verwijderen. Dit kan op een eenvoudige manier door een vijverfilter aan te sluiten die al het vuil wegfiltert. Om de vijverfilter goed te laten werken is het van belang om ook een goede vijverpomp aan te sluiten die het water in beweging brengt en zorgt voor de aandrijving van het filter. 

In deze periode is het nog belangrijk om je vissen rijkelijk voer te geven. Je vissen moeten in deze periode nog aansterken van de periode dat zij inactief zijn geweest. Let er wel op dat je ze niet teveel voert, want dan blijft er voer in de vijver liggen. Het voer dat niet wordt opgegeten is een voedingsbron voor algen. 

Tot slot het overzicht van het onderhoud in mei

In dit overzicht wordt nog kort weergegeven wat er allemaal in de maand mei moet gebeuren voor je vijver onderhoud:

  • Waterplanten scheuren voor verjonging van de planten
  • Zuurstofplanten in de gaten houden, zodat ze niet boven het wateroppervlak komen
  • Draadalgen verwijderen
  • Zweefalgen tegengaan en verwijderen
  • Zorg voor een heldere vijver voor je vissen
  • Je vissen goed voeren, maar niet te veel