duurzame badkamer
Duurzaam bouwen Duurzaam leven 6tlpzd  

5 tips voor het bouwen van een duurzame badkamer

Een duurzame woning realiseren kan op tal van manieren. Zaken als spouwmuurisolatie, gebruik van isolatieglas, zonnepanelen installeren, een elektrische radiator in plaats van een gasradiator gebruiken en het aanwenden van duurzame energiebronnen zijn goede manieren om de woning te verduurzamen. Veel mensen zien echter een belangrijke plek in huis over het hoofd die ook efficiënt verduurzaamd kan worden, namelijk de badkamer. Maar hoe kun je de douche of badkamer milieuvriendelijker maken? Met onze tips wordt de verduurzaming van jouw badkamer een fluitje van een cent!

Gebruik een elektrische radiator

Het verwarmen van een duurzame badkamer is, zeker in de koude herfst- en wintermaanden, nodig om comfortabel te kunnen douchen en/of een bad te kunnen nemen. Gebruik hiervoor een moderne design radiator die op elektriciteit werkt en niet de traditionele gasradiator. Een elektrische radiator als design radiator in de badkamer gebruiken is tevens een goede manier om ruimte besparen. De hedendaagse design radiator is namelijk erg vlak en neemt aanzienlijk minder ruimte in dan traditionele radiatoren. Voordelig is natuurlijk verder de strakke en eigentijdse look die je hiermee in de badkamer creëert.

Een douchekop die water bespaart

Zonder al te veel in te boeten op douchecomfort, kun je met een waterbesparende douchekop een aanzienlijk duurzamere badkamer realiseren. Een spaarkop op de douche zetten bespaart je al snel 4 liter water per minuut douchen. Je merkt al snel op de water- en energierekening dat het verbruik omlaag gaat. En dat is, naast de extra verduurzaming die je doorvoert, natuurlijk mooi meegenomen.

Het hergebruiken van water

Een mogelijkheid om duurzamer met energiebronnen en water om te gaan in de badkamer, is ook het hergebruiken van water. Hiervoor bestaat een systeem dat ook wel bekendstaat als grijswatersysteem. Dit is een speciaal leidingsysteem, die ervoor zorgt dat het gebruikte douchewater richting het toilet gaat en daar hergebruikt kan worden. Op deze manier kun je in de badkamer al snel het waterverbruik met de helft terugdringen. Een zeer efficiënte verduurzaming dus!

Een dubbele doorspoelknop op het toilet

De gemiddelde Nederlander bezoekt ongeveer vier tot vijf keer het toilet. Bij elke spoelbeurt wordt er zo’n negen liter water weggespoeld. Procentueel gezien is dit meer dan een derde van het dagelijkse drinkwater dat we op die manier verbruiken. Als je een toilet in d badkamer hebt, is het daarom profijtelijk om een zogenoemd dual flush spoelsysteem te gebruiken. Dit zijn bedieningspanelen met twee knoppen om door te spoelen, waarvan één spaarknop. Ook zijn er systemen met een spoelonderbreking. Door dit systeem te gebruiken kun je per spoelbeurt tot wel vijftig procent water besparen. Het milieu is hier erg blij mee, maar natuurlijk ook jouw portemonnee!

Pak wat vaker de douche

Heb je een groot bad in huis, zeker als het een jacuzzi is, dan is de verleiding groot om regelmatig een goed gevuld en lekker warm bad te nemen. Echt duurzaam is dit helaas niet. In een vol bad zit al snel meer dan 100 liter water. Douche je zo’n vijf minuten, dan verbruik je ongeveer 55 liter water, dus ongeveer de helft minder dan als je een bad neemt!