tuingereedschap
Tuinieren 6tlpzd  

Goed gereedschap is het halve werk

Je leven duurzaam inrichten heb je voor een groot deel zelf in de hand. Het starten met een eigen moestuintje is daarvoor alvast een goede eerste stap. Zelf je eigen groente verbouwen levert daadwerkelijk een bijdrage aan een betere planeet en is daarbij ook nog eens heel erg leuk om te doen. Toch zien veel mensen er tegenop of weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken. Dat is jammer, want moeilijk is het allerminst. Kennis kun je vergaren en met de juiste tuingereedschappen in de hand kom je een heel eind. Immers, goed gereedschap is het halve werk…!

Maak eerst een goed plan

Als tuinieren nieuw voor je is, heb je misschien geen idee hoe je moet beginnen aan een moestuin. De gouden tip is om eerst een goed plan te maken en de gewenste situatie uit te tekenen. Wat wil je gaan verbouwen en hoeveel ruimte heb je daarvoor beschikbaar? Verdiep je in de verschillende gewassen en hun specifieke eigenschappen, zodat je precies weet wat je te doen staat. Je kunt een plantengids raadplegen, maar een aanrader is ook de zaaikalender te bekijken, zodat je niet alleen in ruimtelijke zin, maar ook qua tijdspad een goede planning kunt maken.

Welk gereedschap heb je nodig?

Je hoeft echt niet je hele schuur vol met tuingereedschap te proppen om je moestuin te onderhouden. Toch zijn een aantal zaken van essentieel belang om het project te laten slagen. We sommen de meest gebruikte zaken even voor je op: 

  • Een cultivator (dat is een hark met drie tanden die wijd uit elkaar staan) om de grond voor te bewerken, voordat je begint met planten.
  • Een handschepje voor het kleinere werk en/of een spade om het plantgat te maken waarin je de nieuwe aanplant gaat zetten.
  • Een snoeischaar om bepaalde gewassen, voor zover dat nodig is, goed mee te kunnen snoeien.
  • Een gieter om direct bij het aanplanten van nieuwe gewassen de grond mee te bewateren en eventueel een tuinslang, al dan niet met sproeier, voor het verdere sproeiwerk.
  • Een onkruidsteker, om ongewenste groeiers goed te kunnen verwijderen en daarmee alle ruimte aan je zelfgekweekte groente te geven.
  • Een kniematje en een paar handschoenen zijn handig om jezelf te beschermen en veilig te kunnen werken in je moestuin.

Veel succes met de start van je eigen moestuin en eet smakelijk alvast…!