deuren
Overig 6tlpzd  

5 tips bij het kopen van de juiste binnendeur

Ben je aan het verbouwen en ga je ook je binnendeuren vervangen?  Dan is het goed om te weten dat er ook een aantal duurzame opties is. Zo zijn er speciale deuren van duurzame materialen te koop. Deze gaan langer mee en bestaan uit milieuvriendelijke materialen. Ook isoleren ze vaak veel beter. Daarnaast kun je natuurlijk ook tweedehands deuren kopen. We geven je even 5 tips voor het kiezen van de juiste binnendeur.

Duurzame binnendeuren

Zoals gezegd bestaan er speciale duurzame binnendeuren. Je kunt kiezen uit speciale extra isolerende deuren. Deze houden de warmte in huis beter vast waardoor je energieverbruik flink lager is. Ze hebben een kern van PU en worden ook wel passief-deuren genoemd. En verder is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar hoe duurzaam de leverancier produceert, welke materialen zijn gebruikt en hoe lang de deur meegaat.

De stijl

Binnendeuren worden steeds meer een design item. Trendy zijn bijvoorbeeld glazen deuren, glazen schuifdeuren of glazen deuren met dunne zwarte metalen kozijnen. In een oud huis kan het ook heel fraai zijn om voor paneeldeuren te kiezen met glas-in-lood ramen en oude koperen deurklinken. Je kunt je binnendeuren ook gebruiken voor een accent. Wil je een industriële touch? Kies dan bijvoorbeeld voor glazen deuren met dunne zwarte metalen kozijnen, een baksteenstrips wand en zwarte metalen lampen met filament gloeilampen. Dat kan bijvoorbeeld veel warmte toevoegen aan een modern interieur.

Gebruikte binnendeuren

Een andere optie is om een gebruikte binnendeur kopen. Deze kun je vinden bij plaatselijke recycle winkels, op internet of bij speciale handelaren. Check wel altijd goed of de maat en dikte van de deur wel echt past. Ook de draairichting en soort deur (stomp/opdek) is daarbij belangrijk. Ga ook na of in een houten deur geen houtrot of houtworm zit. Meet hiervoor de binnenkant van het kozijn en haal daar 5 millimeter vanaf.

Opdek of stomp?

Wie wel eens een verkeerde deur heeft besteld weet het. Altijd even checken of je een opdek of stompe deur nodig hebt. De stompe deur valt daarbij volledig in het kozijn. Een opdekdeur verdwijnt maar deels in het kozijn. Zijn er nog geen kozijnen aanwezig? Dan kun je dus kiezen voor één van deze twee soorten binnendeuren. Laat je daarbij goed adviseren want er is een groot verschil in functionaliteit en stijl.

Met of zonder glas?

Heb je een donker huis? Dan kan het handig zijn om voor glas te kiezen in je binnendeuren. Zo zorg je voor doorstroming van het licht in je huis. Dit is ook weer belangrijk voor de verkoop en waarde van je huis. Heb je een oud huis? Dan kan het ook mooi zijn om voor al dan niet gekleurde ouderwetse glas-in-lood ramen te kiezen. 

Draairichting 

Ga je zelf je huis bouwen of inrichten? Dan is de draairichting van de deur zeer belangrijk. Denk dus goed na bij elke deur hoe je de draairichting graag wenst. Bij een bestaande binnendeur dus altijd even checken wat de draairichting is van de deur. Ga je een binnendeur kopen? Dan weet je zeker dat je de juiste deur bestelt.