duurzaam picknicken
Duurzaam leven Rogier  

Duurzaam picknicken doe je zo!

Op mooie zonnige dagen is het heerlijk om naar het park te gaan en met je gezin of met vrienden lekker te gaan picknicken. Lekker op het gras op een kleedje genieten van heerlijkheden die je zelf hebt gemaakt of gekocht. Uiteraard met een lekker glaasje bubbels of wijn erbij. Maar als je milieubewust bezig bent dan zal ongetwijfeld de chaos die na het picknicken ontstaat je een doorn in het oog zijn. Maar misschien ook wel het gebruikte voedsel en de nodige hulpmiddel die niet altijd even ecologisch verantwoord zijn. Dat kan anders hoor! Ga daarom verantwoord picknicken. Met duurzaam picknicken geniet niet alleen jij, maar ook moeder aarde. En dat is toch het uiteindelijke doel van duurzaam picknicken? Duurzaam picknicken doe je zo:

Ga voor een tweede leven

Picknicken op de klassieke manier is met een grote rieten mand waarin alle etenswaren en dranken inzitten en natuurlijk een leuke picknickkleedje. Dit kun je allemaal nieuw gaan kopen, maar hoeveel van deze picknickmanden en nog meer picknickkleden zijn er niet opgeborgen op een zolder? Kijk dus eerst even je eigen zolder na en als het toch niet hebt kun je genoeg picknickmanden en kleedjes kopen in een kringloopwinkel of op een tweedehandswebsite. Je levert zo je een bijdrage aan de ruileconomie en daarmee ook aan het milieu.

Herbruikbare borden en bestek

Mensen zijn maar lui. Daarom is er ook het plastic bordje en plastic bestek uitgevonden. Dit kun je na de picknick zo weggooien en je hebt geen afwas. Maar wil je het milieu belasten omdat je geen zin hebt om af te wassen? Schuif je lade open en neem je bestek en borden en gebruik dit. Die afwas nadien is zo achter de rug. Wil je toch bordjes en bestek kopen? Ga dan ook voor duurzaam en herbruikbaar materiaal, zoals borden en bestek van bamboe. 

Wat ga je eten?

Iedereen weet inmiddels wel dat vlees het milieu zwaar belast. Duurzaam picknicken doe je dan ook zonder vlees te gebruiken. En er zijn tal van goede alternatieven die in smaak niet onderdoen voor vlees. Daarnaast is vlees in de brandende zon ook niet echt bevorderlijk voor de kwaliteit. Ga dus voor vegetarisch of veganistisch en koop bio groentes en fruit. Dat is pas echt verantwoord picknicken.

Ruim je rommel op

De zooi die achtergelaten wordt na menig picknick is niet om aan te zien. Het park krijgt er een lelijke aanblik van en al die plastic borden en bestek zal de natuur heus niet zelf afbreken. Koop daarom zoveel mogelijk producten zonder verpakking of haal de verpakking er thuis al af. Zo houd je maar weinig afval over. Mocht je wel afval hebben, gooi dit dan netjes in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. Je bent duurzaam bezig als je nadien niet meer kunt zien waar je hebt gezeten.