led verlichting
Duurzaam wonen Overig Marco  

Directe of indirecte verlichting?

Je ziet steeds meer indirecte verlichting terugkomen in keukens. Maar direct licht is toch het handigste in een keuken? Licht bepaald wat voor sfeer je keuken heeft, daarom is het een goede keuze maken hierin van belang. Ben je benieuwd wat direct en indirect licht precies is en waar moet je op letten bij het kiezen? Lees dan snel verder!

Waar moet je rekening mee houden?

Een nieuwe keuken kopen brengt veel vragen met zich mee. Je moet namelijk niet alleen aan de apparatuur denken maar ook welke verlichting je in de keuken wilt. Licht bepaald namelijk grotendeels de sfeer in je keuken. Kies je dan voor directe of indirecte verlichting? Bij directe verlichting schijnt de lichtbron rechtstreeks op het gebied, dit kan handig zijn wanneer je aan het koken bent. Bij indirecte verlichting wordt het licht gelijkmatig over de ruimte of het gebied verdeeld, dit is handig als je je keuken een luxe uitstraling wil geven. 

Voordelen direct licht

  • Direct licht kan functioneel en decoratief gebruikt worden
  • Direct licht is ideaal als je bijvoorbeeld aan het werk bent of een boek wilt lezen
  • Kan zorgen voor een intieme sfeer

Voordelen indirect licht

  • Minder contrast tussen licht en schaduw
  • Indirect licht is sfeerbepalend
  • Geeft de ruimte een verwelkomende uitstraling

Combineren

Bij een mooie verlichting in je huis of je keuken gaat het niet om een keuze maken tussen direct of indirect licht. Je kan het namelijk ook super goed combineren. Je kan door indirecte verlichting je keuken een luxe uitstraling geven. Maar je wil een recept in een kookboek ook goed kunnen lezen. 

Waar kies je voor?

In de keuken kan je het beste kiezen voor een combinatie tussen direct en indirecte verlichting. Het is namelijk handig als het aanrecht door middel van spotjes goed verlicht is. Maar als je ook je eethoek in de keuken hebt dan kan indirecte verlichting goed van pas komen. Kies hier dan voor dimbare verlichting, zodat je zelf de sfeer kan bepalen.

Persoonlijk advies

Ben je op zoek naar keukeninspiratie? In onze keukenwinkels staan onze deskundige adviseurs voor je klaar in een van onze keukenwinkels. Kitchen4all biedt keukens voor iedereen. ‘Zoveel mensen, zoveel wensen’, daarom beginnen wij altijd met het leren kennen van onze klant. Onze adviseurs geven je onafhankelijk advies over het inrichten van je complete keuken. Samen gaan we op zoek naar jouw droomkeuken!