soorten fruit voor in de moestuin
Duurzaam leven Tuinieren 6tlpzd  

Welke soorten fruit kun je goed verbouwen in jouw moestuin?

Heb je de beschikking over een fijne tuin en is er nog wat ruimte over? Dan is het ontzettend leuk om zelf aan de slag te gaan met een moestuin. Afhankelijk van het formaat van je moestuin kun je ervoor kiezen om zelf je eigen groente en fruit te verbouwen in kleine of grote hoeveelheden. Op deze manier kun je genieten van veel voordeliger, puurder en verser voedsel.

Welke fruitsoorten zijn geschikt om te laten groeien in Nederland?

Wil je je eigen fruit gaan verbouwen? Dan zul je vast verbaasd zijn, want er is veel meer mogelijk dan je zou denken. Vanzelfsprekend is het verbouwen van je eigen aardbeien een voor de hand liggend idee, maar er kan nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan allerlei bessensoorten, zoals bosbessen, rode of witte aalbessen, zwarte bessen (ook wel cassisbessen genoemd), en blauwe bessen. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei appelsoorten die het goed doen in het Nederlandse klimaat. Andere toppers voor in je moestuin zin onder meer vijgen, pruimen, peren en natuurlijk bramen en frambozen in diverse kleuren.

Tips voor het kweken van frambozen in jouw moestuin

Zeker frambozen zijn behoorlijk prijzig als je ze in de winkel koopt. Voor een klein schaaltje met nauwelijks inhoud betaal je al gauw een paar euro. Heb je nog wat plek over in je moestuin dan hebben we hier wat tips voor het kweken van frambozen? Maak dan direct een plaatsje vrij voor een goede frambozenplant. Zet deze plant in ieder geval niet op een te natte plek en voeg wat compost aan de grond toe. Verder is het goed om de grond rondom met enige regelmaat te bemesten. Dit kan uiteraard ook op biologische wijze. Afhankelijk van het soort framboos ligt de bloeiperiode ergens tussen medio mei en eind juli. Wil je eerder genieten van je eigen frambozen? Dan kun je ze kweken in een polytunnel of onder een glazen overkapping, zoals een kas. /p>

Waarom kiezen voor zelf groente en fruit verbouwen?

Zelf je eigen groente en fruit verbouwen, telen of kweken heeft verschillende voordelen. Zo heb je voortaan de beschikking over veel verser en gezonder voedsel. Je plukt het gewoon zodra het rijp is en wanneer je het nodig hebt. Jij bepaalt helemaal zelf op welke manier je het verbouwt, welke mest je voor je moestuin gebruikt en of je bestrijdingsmiddelen inzet. Je kunt dus ook kiezen voor een biologische manier van tuinieren. In de meeste gevallen hoef je het fruit uit je eigen moestuin niet eens af te spoelen voordat je het opeet. Een ander groot pluspunt is de prijs. Koop je fruit in de supermarkt, bij de groentewinkel of op de markt? Dan betaal je telkens weer en behoorlijk bedrag voor minder verse producten. Ga je zelf fruit of groente verbouwen? Dan hoef je hooguit één keer te investeren in een fruitboom, plant of struik, waarna je er vaak jaren plezier van hebt en gratis van kunt plukken.