waarom milieubewust leven
Duurzaam leven Rogier  

Deze dingen kun je vandaag nog doen om milieubewuster te leven

Kies ook voor groener leven en milieubewust eten

Milieubewust en duurzaam leven is een belangrijk item in onze hedendaagse moderne maatschappij. Waarom milieubewust leven zo populair geworden is in de afgelopen jaren? De media speelt hierin een rol, die ons bewust heeft gemaakt van het belang van een duurzaam leven en groener leven. Bijna dagelijks lezen of horen we over de klimaatverandering die zich, mede door menselijk handelen, aan het voltrekken is. Willen we een gezonde en leefbare wereld achterlaten voor de komende geslachten, dan is een milieubewust huishouden creëren noodzakelijk. In dit milieubewust leven blog geven we je enkele praktische tips om een meer milieubewust huishouden te realiseren.

De voordelen van milieubewust leven

Maar waarom milieubewust leven als je zelf maar een heel klein beetje kunt bijdragen aan een betere leefomgeving? Deze vraag is simpel te beantwoorden. Niet alleen draag je een steentje bij aan een gezonder lucht- en leefklimaat door te kiezen voor milieubewust eten, wonen en leven. Wie rekening houdt met het milieu kan daarnaast ook aanzienlijk besparen op energiekosten, bijvoorbeeld door isolatiemaatregelen. Met name spouwmuurisolatie, glasisolatie en dakisolatie werken prima om de energie-uitstoot terug te dringen en een milieubewust huishouden te creëren. De CO2-uitstoot dring je zo effectief terug en… je houd jaarlijks honderden euro’s over.

Milieubewust eten

Een belangrijke tip in dit milieubewust leven blog is, naast het nemen van isolerende maatregelen in huis, heeft te maken met kritischer eten. Niet alleen kook je beter op elektrische kookplaten of via inductie, in plaats van met gas, ook wát je eet is belangrijk. Kies voor melkproducten waarbij rekening is gehouden met de weidegang van koeien, voor scharreleieren en voor producten die verpakt zijn in milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal, zoals FSC-gecertificeerd karton. Zo houd je effectief rekening met dierenwelzijn, het milieu en een bewustere omgang met voedsel. Zorg er ten slotte voor dat je minder eten weggooit, door niet altijd de grootste verpakkingsvarianten te kiezen.

Groener leven

Wie kiest voor een groener beleid, kan dit op tal van manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan de auto, een van de grootste oorzaken van de CO2-uitstoot in Nederland. Als je het je veroorloven kunt, kies dan voor een elektrisch voertuig. En moet je per se een milieuvervuilende SUV rijden als je met zijn tweeën bent, of volstaat een goedkopere en zuiniger hatchback model of een stadsauto? Qua energieleverancier kun je ook kiezen voor de meest duurzame aanbieders. Uiteraard hoort bij en groen leven groene stroom en zoveel mogelijk gebruikmaken van natuurlijke energiebronnen als zonnepanelen, hergebruik van regenwater dat je opvangt met een regenton en een reductie van het gebruik van plastic zakjes en plastic rietjes.